Ακτιβιστές της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά και εντός του Βρετανικού Μουσείου το Σάββατο, 15η επέτειος από τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Στόχος της διαδήλωσης ήταν να τονιστεί η θέση τους για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, η ιδιοκτησία των οποίων αμφισβητείται μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, στην Αθήνα.
Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν η Βρετανίδα συγγραφέας Victoria Hislop, η πρόεδρος του BCRPM Janet Suzman, οι μουσικοί Stuart O’Hara και George Gabriel, και μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο.
Η Ελλάδα εδώ και χρόνια διεκδικεί την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στην Αθήνα, όπου 50 μέτρα του ανάγλυφου εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα υπόλοιπα 75 μέτρα (247 πόδια) βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
“Η διαίρεση αυτής της απαράμιλλης συλλογής γλυπτών δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σβήνει τη σπουδαία σχέση που μοιράζονται η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο για δεκαετίες”, δήλωσε η BCRPM.
Κάλεσαν τους ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο να ασκήσουν πίεση για την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα.
Η Τουρκία, απροσδόκητα, τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO, Zeynep Boz, αμφισβήτησε την ύπαρξη έγκυρου εγγράφου εξαγωγής, όπως ισχυρίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο.
“Ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια για τον τρόπο που αφαιρέθηκαν αυτά τα γλυπτά και να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα, ως ανεξάρτητο έθνος, έχει δίκιο να διεκδικεί την επιστροφή τους”, δήλωσε η BCRPM.
Η BCRPM άφησε επιστολή στον νέο διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Nicholas Cullinan, ζητώντας συνάντηση για να συζητήσουν την τύχη των Μαρμάρων.
Επίσης, θα θέσει διαθέσιμη στον ιστότοπό της μια επιστολή-πρότυπο, ώστε οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου να πιέσουν τους βουλευτές τους για την επιστροφή των γλυπτών.