5 Δεκεμβρίου, 2024
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο ναυπηγείο που χρησιμοποιούσε η Περσία για να πολεμήσει την Ελλάδα

Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο ναυπηγείο που χρησιμοποιούσε η Περσία για να πολεμήσει την Ελλάδα

Στα ανοικτά των ακτών της νότιας Τουρκίας, έρχεται στο φως ένα μνημείο κολοσσιαίας ιστορικής σημασίας, ένα αρχαίο ναυπηγείο, πιθανότατα το μεγαλύτερο και παλαιότερο στον κόσμο, χρονολογούμενο από την Εποχή του Χαλκού.

Η ανακάλυψη έλαβε χώρα το 2015, κοντά στο νησί Dana, και από τότε οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως 294 ράμπες πλοίων, μαρτυρώντας την αχανή έκταση και την ασύγκριτη δυναμική του ναυπηγείου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανασκαφών, τον αναπληρωτή καθηγητή Hakan Öniz, το ναυπηγείο είχε την ικανότητα να ναυπηγεί έως και 300 πλοία ταυτόχρονα, με ρυθμό κατασκευής που άγγιζε τα 500-600 πολεμικά πλοία ετησίως.

Αυτή η παραγωγικότητα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην ισορροπία δυνάμεων στη Μεσόγειο, όπως μαρτυρά η Μάχη της Σαλαμίνας τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου το περσικό ναυτικό, τροφοδοτούμενο από τα ναυπηγεία της Κιλικίας, συγκρούστηκε με το αθηναϊκό.

Η Κιλικία, μια γεωγραφική περιοχή στα νοτιοανατολικά της Ανατολίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περσική ναυτική ισχύ. Χωρίς άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, οι Πέρσες βασίστηκαν στην τεχνογνωσία και την παραγωγικότητα των Κιλίκιων ναυπηγών, κατασκευάζοντας πλοία που κυριάρχησαν στις θάλασσες.

Εκτός από τα περσικά πολεμικά πλοία, το νησί Dana φέρεται να ναυπήγησε και τα πλοία της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου, καθώς και πλοία που χρησιμοποιήθηκαν σε ναυμαχίες κατά την ελληνιστική περίοδο.

Η ιστορία του ναυπηγείου αγγίζει και τους Κιλίκιους πειρατές, οι οποίοι, με 1.000 πλοία υπό τον έλεγχό τους, έκαναν επιδρομές στην Ελλάδα και αμφισβήτησαν την κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 1ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τον Öniz, αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι το νησί Dana χρησιμοποιούταν ως ναυπηγείο από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, καθιστώντας το το παλαιότερο και μεγαλύτερο ανέγγιχτο ναυπηγείο στον κόσμο.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις