Την προσωρινή αναστολή των συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το Σάββατο (28/1) ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.
«Προσπαθούσε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπίλστρομ, προσθέτοντας πως η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικάσια να προχωρήσει ξανά.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται πως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ανακοίνωσε και επίσημα την ημερομηνία των τουρκικών εκλογών για τις 14 Μαΐου και μετά το κάψιμο του Κορανίου από τον αρχηγό του ακροδεξιού Σουηδικού κόμματος, κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη είχε θέσει την απειλή βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδία ανέφερε για πρώτη φορά ότι έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία, η προσπάθεια της οποίας φαινόταν να έχει σταματήσει, καθώς η Άγκυρα «μπλόκαρε» εκ νέου τη Στοκχόλμη, μετά τις διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ισλάμ.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη.
Σχολιάζοντας την εν λόγω εξέλιξη, Τούρκος αναλυτής ανέφερε σχετικά: «Πιστεύω ότι έχουν εμπλοκή οι ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές. Ακόμα και αν η Σουηδία το θελήσει πλέον, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει».
Ο ίδιος αναλυτής, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η χώρα – κλειδί. Είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν κατάφερε να φτάσει ούτε κάπου κοντά στη γραμμή που χαράξαμε. Είναι καθαρό τι χρειάζεται να κάνει η Σουηδία. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση».
«Η Σουηδία προσπάθησε απλώς να μπει στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινής γνώμης λέει όχι», συνέχισε.
cnn.gr