21.4 C
Livinë
4 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Αποκρυπτογραφήθηκε μυστηριώδης ελληνική επιγραφή στην Αρχαία Σφίγγα

Αποκρυπτογραφήθηκε μυστηριώδης ελληνική επιγραφή στην Αρχαία Σφίγγα

Μια μυστηριώδης επιγραφή σε μια αρχαία Σφίγγα, που μπερδεύει τους επιστήμονες για δεκαετίες, αποκρυπτογραφήθηκε τελικά ως ελληνική γραφή. Η αποκάλυψη φέρνει στο φως ένα άγνωστο ποίημα και ρίχνει φως σε μια αιρετική θρησκεία που κάποτε ασκούνταν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Για χρόνια, μελετητές προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν το σχέδιο, χωρίς επιτυχία. Η δυσκολία οφειλόταν εν μέρει στο ότι η επιγραφή, χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ., διαβάζεται από δεξιά προς τα αριστερά, ασυνήθιστη πρακτική για την εποχή.

Το χάλκινο άγαλμα της Σφίγγας προέρχεται από τη Δακία, μια ρωμαϊκή επαρχία που αντιστοιχεί στη σύγχρονη Ρουμανία. Κλάπηκε τον 19ο αιώνα από έναν Ευρωπαίο κόμη, αφήνοντας μόνο ένα λεπτομερές σχέδιο. Η επιγραφή, με λίγους χαρακτήρες, διακρίνεται στη βάση του αγάλματος.

Η Σφίγγα, με τις πολλαπλές μορφές της, αποτελεί σύμβολο δύναμης σε διάφορους πολιτισμούς. Συνδυάζοντας ανθρώπινο κεφάλι, σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού, λατρευόταν ως μυθική θεότητα.

Η μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Mediterranean Archaeology and Archaeometry, αποδίδει την επιγραφή σε ένα πρωτοουγγρικό ποίημα γραμμένο με ελληνικά γράμματα. Μεταφρασμένο, λέει: “Να, ιδού, λατρεύστε: εδώ είναι το ιερό λιοντάρι”, καλώντας τους πιστούς να τιμήσουν τη Σφίγγα.

Η αποκάλυψη είναι σημαντική καθώς η λατρεία της Σφίγγας δεν ανήκε στην κυρίαρχη ρωμαϊκή μυθολογία. “Είναι μοναδικό”, σχολιάζει ο Peter Revesz, συγγραφέας της μελέτης, “αποτυπώνοντας μια μειονοτική θρησκεία σπάνια καταγεγραμμένη.”

Επιπλέον, το κείμενο, γραμμένο ως μετρικό ποίημα, αποτελεί ασυνήθιστη επιλογή για την εποχή, όπου οι επιγραφές γράφονταν συνήθως σε πεζό.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις