Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το Σάββατο ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του στην Άγκυρα ακυρώθηκε αφού οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια για διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη.
Οι διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη το Σάββατο κατά της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της καύσης ενός αντιγράφου του Κορανίου, αύξησαν έντονα τις εντάσεις με την Τουρκία σε μια στιγμή που η σκανδιναβική χώρα χρειάζεται την υποστήριξη της Άγκυρας για να ενταχθεί στη συμμαχία.
“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βδελυρή επίθεση στο ιερό μας βιβλίο. Το να επιτρέπεται αυτή η αντιισλαμική πράξη, που στοχεύει τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης είναι εντελώς απαράδεκτο”, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η δήλωσή της έγινε αφότου ένας ακροδεξιός αντιμεταναστευτής πολιτικός έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία.
Το τουρκικό υπουργείο προέτρεψε τη Σουηδία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών και κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας.
Μια ξεχωριστή διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην πόλη για την υποστήριξη των Κούρδων και κατά της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Μια ομάδα φιλοτουρκικών διαδηλωτών πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Και οι τρεις εκδηλώσεις είχαν άδεια από την αστυνομία.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ είπε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις ήταν φρικτές.
«Η Σουηδία έχει εκτεταμένη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται», έγραψε ο Μπίλστρομ στο Twitter.
Την καύση του Κορανίου πραγματοποίησε ο Ράσμους Παλουντάν, ο ηγέτης του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος της Δανίας, η Σκληρή Γραμμή.
Ο Paludan, ο οποίος έχει επίσης σουηδική υπηκοότητα, έχει πραγματοποιήσει πολλές διαδηλώσεις στο παρελθόν όπου έκαψε το Κοράνι.
Δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με το Paludan μέσω email για σχολιασμό.
Η άδεια που έλαβε από την αστυνομία ανέφερε ότι η διαμαρτυρία του έγινε ενάντια στο Ισλάμ και, όπως αποκάλεσε, την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει την ελευθερία της έκφρασης στη Σουηδία.
Αρκετές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και του Κουβέιτ, καταδίκασαν την καύση του Κορανίου.
«Η Σαουδική Αραβία ζητά τη διάδοση των αξιών του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης και απορρίπτει το μίσος και τον εξτρεμισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Τουρκία έχει πει ότι η Σουηδία συγκεκριμένα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και μια ομάδα που κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Στη διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να δείξουν υποστήριξη στους Κούρδους, οι ομιλητές στάθηκαν μπροστά από ένα μεγάλο κόκκινο πανό που έγραφε «Είμαστε όλοι το PKK», αναφερόμενος στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στην Τουρκία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θα συνεχίσουμε την αντίθεσή μας στη σουηδική αίτηση ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters ο Τόμας Πέτερσον, εκπρόσωπος της ΑντιΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας και ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.
Η αστυνομία είπε ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη και στις τρεις διαδηλώσεις.