26.6 C
Livinë
11 Σεπτεμβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πριν την προσφυγή στη Χάγη

Διαπραγμάτευση με την Ελλάδα πριν την προσφυγή στη Χάγη

Η Αλβανία θα συνεχίσει το τεχνικό έργο για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίτευξη συμβιβασμού στα ζητήματα που θα υποβληθούν στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών και η επίτευξη αυτού του συμβιβασμού θα επέτρεπε την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Χάγης – δήλωσε στην πρώτη διάσκεψη για το 2023, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhaçka.

Σύμφωνα με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ πριν φτάσει στις πύλες της Χάγης, η Αλβανία θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του αρχηγού του κράτους για τη σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας. Η αλβανική διπλωματία είναι της άποψης ότι η εξεύρεση λύσεων με το ελληνικό κράτος, ιδίως η άρση του εμπολέμου, θα αποφέρει οφέλη στα ζητήματα της ιδιοκτησίας.

«Συζητάμε πώς θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, ζητήματα που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Έχουμε την κατανόηση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλο το φάσμα των θεμάτων που εξακολουθούν να εκκρεμούν. Δεν μιλάμε μόνο για οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει ,όπως η άρση του εμπολέμου και κατ’ επέκταση και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και στην άλλη πλευρά των συνόρων. Θα πρέπει να ζητήσουμε την πλήρη εξουσία του προέδρου της χώρας για να καθίσουμε στο τεχνικό τραπέζι. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραπέμψουν την υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο», είπε η Olta Xhaçka.

«Δουλέψαμε και έχουμε ολοκληρώσει και πρόκειται να επικυρωθούν δύο σημαντικές συμφωνίες για την επισκευή και τη συντήρηση των συνοριακών πυραμίδων καθώς και για τα συνοριακά επεισόδια . Προσπάθειες με την ελληνική πλευρά δεν γίνονται μόνο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων , αλλά και των χερσαίων συνόρων», πρόσθεσε η Xhaçka επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι συνοριακές πυραμίδες που χωρίζουν την Αλβανία και την Ελλάδα αποτελούν μέρος των συζητήσεων, όπως αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμη:

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις