Στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ο Σαλί Μπερίσα εστίασε και πάλι στο εκλογικό εγκλημα, όπως ονομάζει, τις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Αλβανία, που έγινα λάφυρο των υποστηρικτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε όλη τη χώρα.
Και ενώ δεν υπάρχει προβληματισμός για τους λόγους της θεαματικής αποτυχίας της αντιπολίτευσης στις 14 Μαΐου, ο Μπερίσα είπε ότι οι ψήφοι εξαγοράστηκαν με έως και 600 ευρώ.
«Η εκλογική φούσκα του Μαΐου του 2023, μια από τις πιο άσχημες και εγκληματικές πτυχές ήταν η συγχώνευση συμμοριών, δολοφόνων και διακινητών με την Κρατική Αστυνομία στην τρομοκρατική, εγκληματική δράση τους εναντίον ψηφοφόρων και πολιτών. Οι συμμορίες έγιναν ένα ή ήταν εξ ολοκλήρου κάτω από την ομπρέλα της αστυνομίας.
Στη Σκόδρα, οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού μας Κόμματος κλήθηκαν από τραμπούκους, απειλήθηκαν με τον πιο άγριο τρόπο από αυτούς, τους προσφέρθηκαν έως και 20 εκατομμύρια λεκ ανά επίτροπο, από 10 χιλιάδες ευρώ ανά επίτροπο. Στη Λέζα, υπό την προστασία της Αστυνομίας της Λέζας, οι συμμορίες μοίρασαν χρήματα και τρόμο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Λέζας.
Οι συμμορίες στην Πεσκοπί, βρίσκονταν υπό την προστασία της Balluku, η οποία είχε σχέση με τους ληστές. Και από το ξενοδοχείο του Ymer Alla διηύθυνε τις εκλογικές ληστρικές επιχειρήσεις τους. Οι συμμορίες που επέστρεψαν από το Ντουμπάι, στο Δυρράχιο και σε άλλες συνοικίες, στο Ελμπασάν και άλλα μέρη, υπαγόρευαν τη βούληση των πολιτών υπό την προστασία της αστυνομίας.
Συμμορίες κατέλαβαν τα εκλογικά τμήματα, όπως στην περίπτωση της Velipoja. Στο Mamurras μοίρασαν έως και 600 ευρώ ανά ψήφο. Όλα αυτά ανοιχτά, γιατί είχαν την προστασία της αστυνομίας των ναρκωτικών. Στο Nikël, δολοφόνοι και διακινητές απέκλεισαν τα εκλογικά τμήματα, πίεσαν πολύ τους επιτρόπους.
Ακόμη και η τηλεφωνική γραμμή της αστυνομίας, εκείνη την ημέρα, είχε εκατοντάδες κλήσεις από την αντιπολίτευση. Η αστυνομία είτε δεν απάντησε, είτε τους είπε: υποβάλετε την καταγγελία εγγράφως, την ώρα που το εκλογικό τμήμα ήταν κατειλημμένο. Όπως ποτέ άλλοτε στην ιστορία αυτής της χώρας, η δημόσια διοίκηση μετατράπηκε σε πολιτική αστυνομία της εκλογικής διαδικασίας. Πρώτον, κατά κατάφωρη παράβαση του νόμου, διορίστηκαν επίτροποι με εκατοντάδες και εκατοντάδες δημοτικοί υπάλληλοι για να μετρήσουν ψήφους για τον πρώην δήμαρχο ή τον δήμαρχο τους. Απαγορεύεται από το νόμο, ανεπίτρεπτο από το νόμο. Η άλλη πτυχή, εκατοντάδες και εκατοντάδες υπάλληλοι της διοίκησης τοποθετήθηκαν ως επίτροποι και στα γκισέ στα εκλογικά κέντρα», είπε ο Μπερίσα.