Ο σεισμός που σημειώθηκε τον Νοέμβρη του 2019 στην Αλβανία συνεχίζει να βαραίνει τις πλάτες των οικογενειών, των οποίων οι κατοικίες είτε έπαθαν σοβαρές ζημιές είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς. Άλλες έχουν πληγεί από διαδικασίες απαλλοτρίωσης υπέρ έργων ανοικοδόμησης και άλλες δεν έχουν ακόμη καν στέγη.
Η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη στην Αλβανία για το 2022, υπογραμμίζει αυτό το σημείο για άλλη μια φορά, όπως και την προηγούμενη χρονιά, τονίζοντας την προσοχή που πρέπει να έχουν οι θεσμοί για να επικεντρωθούν στα προβλήματα εκείνων των οικογενειών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Συγκεκριμένα, η έκθεση εκτιμά ότι οι θεσμοί δεν ήταν απολύτως διαφανείς όσον αφορά τη στέγαση, τόσο για τις οικογένειες που πλήττονται από τη διαδικασία ανασυγκρότησης όσο και για εκείνες που εντάσσονται στα στεγαστικά προγράμματα.
«Στα αιτήματά μας ζητάμε συνεχώς πληροφορίες για τη διάρκεια της διαδικασίας, τη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας στο σύνολό της και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι πράξεις που γίνονται για το σκοπό αυτό. Οι απαντήσεις που ελήφθησαν για αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν διαφωτιστικές και σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώσαμε μια αδιαφανή στάση από τους αρμόδιους φορείς. Διαπιστώνεται ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν επιδείξει αυξημένη μέριμνα προς τις ομάδες που έχουν ανάγκη, μη παρέχοντας περιβάλλοντα προσαρμοσμένα για στέγαση, αλλά και για άλλα προαναφερθέντα προβλήματα που αφορούν τον τομέα της στέγασης». αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη.
Η κατανομή ενιαίων κονδυλίων ανάλογα με το επίπεδο των ζημιών δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη διασφάλισης αποτελεσματικής αποκατάστασης των ζημιών στα κτίρια.
«Για πολλές οικογένειες, ειδικά εκείνες με ελάχιστο εισόδημα, αυτό οδηγεί σε επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζεται σημαντικά και στους κατοίκους αγροτικών περιοχών που συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, λόγω της αδυναμίας εγκατάλειψης της κατοικίας τους, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, καθώς πρέπει να φροντίζουν τα χωράφια και τα ζώα τους» υπογραμμίζεται στο έγγραφο.
Η έκθεση επισημαίνει ότι το θέμα της απαλλοτρίωσης για δημόσιο συμφέρον και συγκεκριμένα αυτό της ανάπτυξης νέων περιοχών στα Τίρανα και συγκεκριμένα στις περιοχές Kombinat και «5 Maji», εγκυμονεί ανησυχίες για τον τρόπο εφαρμογής του και ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των ατόμων.