Τα ερείπια μιας αρχαίας ελληνικής πόλης, που κάποτε άνθιζε στη Μικρά Ασία, εμφανίστηκαν ξανά μετά από δεκαετίες λήθης, χάρη την ξηρασία.
Η Σκέψις, μια πόλη που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., βυθίστηκε κάτω από τα νερά του φράγματος Bayramiç τη δεκαετία του 1990. Όμως, καθώς η στάθμη του νερού υποχώρησε δραματικά λόγω της ξηρασίας, τα ερείπια μίας εκκλησίας και ενός λουτρού ηλικίας 1.500 ετών ήρθαν στο φως, προσφέροντας μια συναρπαστική ματιά στο παρελθόν.
Η αποκάλυψη αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τους μελετητές να κατανοήσουν καλύτερα την ζωή στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή Μικρά Ασία. Η αρχιτεκτονική του λουτρού, με τα διακοσμητικά του στοιχεία, ρίχνει φως στις τεχνικές κατασκευής, τις κοινωνικές συνήθειες και τις ιαματικές πρακτικές της εποχής.
Πέρα από την αρχιτεκτονική αξία, η Σκέψις φέρει μνήμες και από διάσημους κατοίκους. Ο Δημήτριος της Σκέψης, έγκριτος γραμματικός του 2ου αιώνα π.Χ., και ο Μητρόδωρος, φιλόσοφος, πολιτικός και δάσκαλος ρητορικής, μαρτυρούν την πνευματική ακμή της πόλης.