18.6 C
Livinë
8 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Η δημοσιογραφία ως τεκμήριο Ιστορίας των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας (1992-1996)

Η δημοσιογραφία ως τεκμήριο Ιστορίας των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας (1992-1996)

Οι Εκδόσεις “ΛΕΙΜΩΝ” παρουσιάζουν το “επικό” και “συλλεκτικό” πόνημα των 1000 σελίδων του Διεθνολόγου-Συμβούλου Δημόσιας Διπλωματίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια 19921996, κ. Χρήστου Γεωργίου Φαϊλάδη:

«ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΥΠΟΥ” – ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – Η δημοσιογραφία ως τεκμήριο Ιστορίας των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας (1992-1996)

Προλογίζουν ο τότε Υπουργός Τύπου–ΜΜΕ & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγράφονται, μία ευχή του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας προς τον συγγραφέα, κ.κ. Αναστασίου, προλογικό σημείωμα του αείμνηστου Καθηγητή, Θεόδωρου Κουλουμπή για το μαθητή του, ο πρόλογος του Πρέσβη ε.τ. κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, και συμπληρώνεται με την αρθρογραφία του επιφανούς δασκάλου της ελληνικής οικονομικής δημοσιογραφίας & Ευρωβουλευτή, κ. Γιάννη Μαρίνου, για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Η ελληνική βοήθεια στην Αλβανία 1991-2, παράδειγμα ανθρωπιστικής δράσης και αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, της Κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη, το Σχέδιο “Σκεντέρμπεης” του Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε., το “Σχέδιο ΠΥΡΡΟΣ”, τα αλβανικά Κόμματα και οι Θρησκείες, η “ΟΜΟΝΟΙΑ” και οι διωγμοί των Ελλήνων στα “πέτρινα χρόνια”, η δίκη των “5” και η αγωνία και η έντονη προσπάθεια του Κάρολου Παπούλια να προασπίσει και στηρίξει την Ελληνική Μειονότητα, ο μακρύς αγώνας του Αρχιεπισκόπου να ορθοποδήσει η Ορθοδοξία έναντι της σκληρής Αλβανικής μισαλλοδοξίας, και πολλά άλλα γεγονότα, όπως η εμπνευσμένη ιδέα του αείμνηστου Αντώνη Κούρτη της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων, οι διμερείς οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, τα Ελληνικά Ιδρύματα Αρωγής στην Αλβανία, όπως αυτό της οικογένειας Γιάννη Λάτση, οι πολιτιστικές εκθέσεις του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση, κ.ά., η Πανηπειρωτική και οι ενδελεχείς υποστηρικτικές δράσεις για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα του προέδρου της, Νίκολας Γκέιτζ (Γκατζογιάννη), διαχέονται σε ολόκληρη την υφή της εξιστόρησης στο βιβλίο αυτό των διπλωματικών διμερών σχέσεων.

Ο κ. Φαϊλάδης είχε θέσει σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 1992 το ΓΓΕ Τιράνων – παρά της αντίξοοες από κάθε άποψη συνθήκες της εποχής στην αλβανική πρωτεύουσα – και σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσε με υψηλού επαγγελματικού επιπέδου χειρισμούς και εξ ίσου υψηλή αίσθηση εθνικού καθήκοντος, να καταστήσει το Γραφείο απαραίτητο δίαυλο ενημέρωσης για το Υπουργείο Τύπου, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών, και πόλο πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά Μ.Μ.Ε., ώστε όλοι να αναζητούν τη συνεργασία του Γραφείου ως έγκυρη πηγή στα Τίρανα.Η υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η ανάπτυξη του Μειονοτικού Τύπου, η ενίσχυση παντοιοτρόπως του έργου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου την πρώτη ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της διακονίας του, οι επαφές με όλους της διεθνείς μη κυβερνητικούς Οργανισμούς ( HUMAN RIGHTS WATCH, κ.ά.), της Ευρωπαϊκούς θεσμούς (Συμβούλιο Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), Αμερικανικούς φορείς (νομικούς, οικονομικούς, κοινοβουλευτικούς, εκπαιδευτικούς, Ομογενειακούς) η επικοινωνιακή διαχείριση της ιστορικής ‘Δίκης των 5 Ελλήνων – Μειονοτικών’, η δημιουργία φιλικών σχέσεων με Αλβανούς δημοσιογράφους και αλβανικά Μ.Μ.Ε., η έκδοση εμπεριστατωμένων Δελτίων Τύπου, οι φιλικές σχέσεις με όλα τα μεγάλα ονόματα της τότε,αλλά και της σημερινής πολιτικής, οικονομικής, ακαδημαϊκής, πολιτιστικής, και δημοσιογραφικής ζωής των Τιράνων, ήταν μερικά από τα αντικείμενα της καθημερινότητας του Γραφείου Τύπου, που διαχειρίσθηκε με επιτυχία ο κ. Φαϊλάδης στην αλβανική πρωτεύουσα. Οι εν λόγω δραστηριότητες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κύκλων του αλβανικού εθνικισμού που πίεζε για την απέλαση του κ. Φαϊλάδη, κυρίως λόγω της εκ μέρους του ενημέρωσης των Διεθνών Οργανισμών και Μ.Μ.Ε., για τις πιέσεις κατά της Ελληνικής Μειονότητας. Η απέλαση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή κατόπιν διπλωματικής αντίδρασης της Αθήνας. Το Γραφείο Τύπου Τιράνων επί εποχής του κ. Χρήστου Φαϊλάδη υπηρέτησε κατά τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα, σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Δημόσια Διπλωματία βρέθηκε στις καλύτερες στιγμές της κατά τη θητεία του Συμβούλου στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, με την άσκηση ανοικτής επικοινωνιακής πολιτικής, την καλλιέργεια φιλικών επαφών με Αλβανούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, με εξωστρέφεια και προώθηση των εθνικών συμφερόντων, με καταγραφή των αρνητικών στερεοτύπων της πολιτικής εξουσίας και κοινωνίας, αλλά και με ανάληψη πρωτοβουλιών σε τομείς του πολιτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ΜΜΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της εθνικής εικόνας της Ελλάδας στη γειτονική Χώρα. Παράλληλα, είχε τύχη αγαστή να είναι μάρτυρας σημαντικών γεγονότων για δρώμενα που άπτονται των εθνικών θεμάτων εκείνης της εποχής, κατά την οποίαν οι πηγές πληροφόρησης – ιδίως την πρώτη περίοδο – ήσαν λιγοστές. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ιστορική τεκμηρίωση μέσω των ΜΜΕ, για κάθε ερευνητή – μελετητή για την ως επί το πλείστον δύσκολη εκείνη περίοδο στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων, αφού συγκεντρώνει πληροφορίες της εξωτερικής πολιτικής και των δύο πλευρών, αντιθέσεις, συγκρούσεις, αλλά και ημέρες ευεξίας στις διπλωματικές σχέσεις, μέσα από την υπεύθυνη θέση του Συμβούλου Δημόσιας Διπλωματίας που είχε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, και την οποίαν τίμησε δεόντως, σύμφωνα με τον αείμνηστο Καθηγητή του στην Ουάσιγκτων, Θεόδωρο Κουλουμπή.

Ο πρώην Πρέσβης ε.τ. σε Τίρανα, Σκόπια, Ουάσιγκτων, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, μνημονεύοντας το ογκώδες του βιβλίου που φθάνει τις χίλιες σελίδες, το χαρακτηρίζει αναμφίβολα ως το πληρέστερο που έχει γραφεί για την πορεία των Eλληνο-Aλβανικών σχέσεων μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το «άνοιγμα» των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων που επί δεκαετίες συμβόλιζε η «μπάρα της Κακαβιάς». Αποτελεί την καθημερινή, ημερολογιακή καταγραφή συμβάντων και γεγονότων της περιόδου Νοεμβρίου 1992 – Ιανουαρίου 1996 από ένα επιτελικό και αφοσιωμένο στο καθήκον στέλεχος της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα. Ο Χρήστος Φαϊλάδης ανήκει στην εμβληματική μεταπολιτευτική γενιά Συμβούλων Τύπου & Επικοινωνίας-Δημόσιας Διπλωματίας θα έλεγα με σημερινούς όρους- που ως κρατικοί λειτουργοί με όλη τη σημασία του όρου τίμησαν την πατρίδα και την Υπηρεσία τους.Το πολύτιμο αυτό βιβλίο του ευπατρίδη Χρήστου Φαϊλάδη δεν αποτελεί μόνο τον αναντικατάστατο οδηγό για την κατανόηση και την μελέτη της προς τριακονταετίας περιόδου. Συνιστά ταυτόχρονα την αλάθητη και σταθερή πυξίδα για την απόλυτη και πλήρη κατανόηση των σημερινών δρώμενων. Αναφέρομαι ειδικότερα στην σκανδαλώδη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα, παράνομη και αντιδημοκρατική άλωση του Δήμου της Χειμάρρας από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας – μέλους του ΝΑΤΟ και υποψήφιας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση – και την φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της, Φρέντι Μπελέρη. Γιατί; Μόνο και μόνο διότι αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας. Αυτή είναι η «κατηγορία» που τον βαραίνει. Αυτή είναι η αιτία και η αφορμή που βρίσκεται σήμερα στις φυλακές των Τιράνων.

Έχει αλλάξει άραγε κάτι στην Αλβανία από την εποχή που τόσο ζωντανά και με ακρίβεια περιγράφει ο Χρήστος Φαϊλάδης; Αναμφίβολα ναι. Όμως δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας – τότε ο Σάλι Μπερίσα σήμερα ο Έντι Ράμα – διώκει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και την ηγεσία της. Δεν προκαλεί εντύπωση στους μυημένους ότι τα σημερινά επίσημα ανακοινωθέντα για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη αντιγράφουν με περισσή ακρίβεια και πιστότητα ανάλογα της διετίας 1993 και 1994. Σήμερα όπως τότε λόγο κάνουν περί δήθεν «κράτους δικαίου» και «ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης» στην Αλβανία. Η διαφορά επίσης βρίσκεται στο γεγονός ότι στην περίοδο 1992-1995 η τότε αλβανική αντιπολίτευση ( Σοσιαλιστικό Κόμμα κυρίως) επέκρινε την αντιμειονοτική πολιτική του Πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα. Σήμερα – όχι μόνο σήμερα – η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα καταπατά κάθε έννοια του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα και αλλού. Να γιατί σήμερα ειδικά το βιβλίο αυτό είναι τόσο επίκαιρο. Το σήμερα αντανακλά ακριβώς το χθες και προδικάζει με ασφάλεια το αύριο.

Στο στόχαστρο πάντοτε η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Το εμπεριστατωμένο ογκώδες μεν ευκολοδιάβαστο δε πόνημα του κ. Χρήστου Φαϊλάδη θα αποτελέσει έναν εκδοτικό σταθμό. Είναι πολύτιμο ανάγνωσμα για τους πολιτικούς μας, τους διπλωμάτες, τους στρατιωτικούς, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, τους δημοσιογράφους και βέβαια τους πανεπιστημιακούς. Το Ημερολόγιο Αλβανίας 1992-1996, είναι το σημαντικότερο και πληρέστερο βιβλίο για τις διμερείς μας σχέσεις. Κατ’ εκτίμηση είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας.

ΑΘΗΝΑ: Η παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στην μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, παρουσία πολιτικών, διπλωματών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, στις 18 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο της συμπρωτεύουσας, Τσιμισκή 29, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00. 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις