Τον κυρίαρχο οικονομικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία φιλοδοξεί να εντάξει στο μπλοκ τόνισε την Τρίτη με αφορμή τη συνάντηση κορυφής στα Τίρανα η Κομισιόν.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η «άνευ προηγουμένου στήριξη» που παρείχε στις χώρες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προβλέπει την κινητοποίηση συνολικά 30 δισεκατομμυρίων, τα 20 από τα οποία είναι σε επενδύσεις και τα εννέα δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της προενταξιακής στήριξης για το διάστημα 2021 -2027.
Μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις σε 40 σημαντικά πρότζεκτ επενδύσεων συνολικής αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, η Κομισιόν σε διαγράμματα που έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που παρείχε στο πακέτο ενεργειακής στήριξης, παρέχει 1 δισ. ευρώ τα οποία θα αποφέρουν 2,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. Από αυτά, τα 500 εκατομμύρια δολάρια είναι για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το υπόλοιπο για την ενεργειακή μετάβαση και αυτονομία.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, η ΕΕ έχει προγραμματίσει 560 εκατομμύρια ευρώ για τον αγροτικό τομέα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Συνολικά, τα ευρωπαικά κονδύλια στην περιοχή έχουν υπερβεί τα 29,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών ωστόσο, η ΕΕ πρωταγωνιστεί. Το 2021,η ΕΕ είχε να κάνει με σχεδόν το 70% του εμπορίου στην περιοχή.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ηγετικό ρόλο στις επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το 2021, οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι αυτές που τροφοδοτούν την περιοχή με το 61% των απευθείας ξένων επενδύσεων.
Με πληροφορίες από liberal.gr