10.8 C
Livinë
20 Ιανουαρίου, 2025
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Η Ελληνική Σημαία ανά τους αιώνες

Η ελληνική σημαία, όπως και η ίδια η Ελλάδα, έχει περάσει από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της μακράς και πλούσιας ιστορίας της.

Η σημαία του Βασιλείου της Ελλάδος επί βασιλείας Όθωνα. Εγκρίθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 4/16 Απριλίου 1833 Πηγή: Wikimedia Commons

Πριν από την Επανάσταση του 1821, διάφορες περιοχές και οικογένειες στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν δικές τους σημαίες. Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, υπήρξε η ανάγκη για ένα κοινό σύμβολο που θα ένωνε τον λαό.

Η σημερινή σημαία, γνωστή ως “Γαλανόλευκη”, υιοθετήθηκε το 1822 και αποτελείται από εννέα οριζόντιες ρίγες, πέντε μπλε και τέσσερις λευκές. Η αντίθεση του μπλε και του λευκού συμβολίζει τον ελληνικό ουρανό και τη θάλασσα, ενώ οι ρίγες λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τις εννέα συλλαβές της φράσης “Ελευθερία ή Θάνατος”, το σύνθημα της Επανάστασης.

Στην επάνω αριστερή γωνία της σημαίας υπάρχει ένας λευκός σταυρός σε μπλε φόντο, που συμβολίζει την Ορθόδοξη θρησκεία, ενώ ο σταυρός αντιπροσωπεύει επίσης την πίστη και την ελπίδα.

Η ελληνική σημαία αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο ελευθερίας και θυσίας για τον ελληνικό λαό. Η υιοθέτησή της σηματοδότησε την απαρχή της σύγχρονης Ελλάδας και η ύπαρξή της παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η σημαία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Πηγή: Wikimedia Commons

Η Εξέλιξη της Σύγχρονης Ελληνικής Σημαίας

Η σημερινή ελληνική σημαία υιοθετήθηκε επίσημα το 1830, αν και η χρήση της χρονολογείται από την Επανάσταση του 1821. Αρχικά, η σημαία έφερε το οικόσημο και το στέμμα της Βαυαρίας, πατρίδας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Το 1967, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, η σημαία υιοθετήθηκε ως μοναδικό επίσημο πανό της χώρας. Μετά την πτώση της χούντας το 1974, η απόχρωση του μπλε στη σημαία άλλαξε σε μια πιο ανοιχτή.

Η πρώτη επίσημη ελληνική σημαία. Πηγή: Philly boy92 /Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Η πρώτη επίσημη σημαία της Ελλάδας, υιοθετήθηκε στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, σηματοδοτώντας την ένωση του έθνους υπό ένα κοινό σύμβολο.

Η σημαία έστειλε ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της.

Πριν από την Επανάσταση, διάφορες σημαίες κυμάτιζαν σε ελληνικές περιοχές. Η Εθνοσυνέλευση, όμως, πίστευε ότι μια ενιαία σημαία ήταν απαραίτητη για να ενωθεί ο λαός. Η επιλογή της απλής λευκής και μπλε σημαίας με τον σταυρό έλαβε ευρεία αποδοχή, καθώς ενσάρκωνε τις αξίες και την ιστορία του έθνους.

Η πρώτη εκδοχή της σημαίας φιλοτεχνήθηκε από μοναχούς στη Σκιάθο το 1807. Το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, όπου υψώθηκε για πρώτη φορά, φέρει σημαντικό ιστορικό φορτίο, καθώς φιλοξένησε ήρωες της Επανάστασης.

Η σημαία υπέστη μικρές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, κυρίως με την προσθήκη συμβόλων της μοναρχίας. Σήμερα, η ελληνική σημαία, με την εμβληματική της μορφή, παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και ελευθερίας.

Η ελληνική σημαία από το 1862-1924, πριν από την εκδίωξη της μοναρχίας και τον σχηματισμό της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας το 1924, όταν αφαιρέθηκε το στέμμα από τη σημαία. Πηγή: Wikimedia Commons

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις