Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΟΥ ΣΤΑ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ.
27 Ιανουαρίου, 2023
Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Ελίκρανον το βιβλίο «Ευλογημένα χώματα» που φέρει το όνομα του Μιχάλη Χαράλαμπου Μάνου.
Ο Μιχάλης Μάνος υπήρξε ο εμπνευσμένος και προικισμένος άνθρωπος με την ιδιαίτερη αγάπη για τα «ευλογημένα χώματα» του τόπου του. Με το έργο και τη δράση του κατάφερε να τον τιμήσει ιδιαίτερα, να τον ανυψώσει και να τον εντάξει στο πανελλήνιο γίγνεσθαι.
Το βιβλίο αυτό έρχεται στη δημοσιότητα χάρη στην αφοσίωση του γνωστού δημοσιογράφου και ερευνητή Γιώργου Μύτιλη. Οφείλεται σε μέρος του αρχείου που παρέδωσαν και εμπιστεύτηκαν στον κύριο Μύτιλη οι κόρες του Μιχάλη Μάνου, η Θάλεια, η Ανθούλα και Βασιλική εξ ΄Αμερικής, καθώς και σε υλικά που ο ίδιος ο Γ. Μύτιλης είχε συγκεντρώσει.
Πρόκειται για μια νέα και πολύτιμη έκδοση του Ελίκρανον που αφορά μια ακόμα αξιέπαινη και ανεπανάληπτη προσωπικότητα στο χώρο των Ηπειρωτικών και Βορειοηπειρωτικών γραμμάτων, με αξεπέραστη συνεισφορά στον πολιτισμό, την ιστορία και την εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Η έκδοση αυτή ενισχύει την ιδιαίτερη και σημαντική προσφορά του Ελίκρανον στον εντοπισμό, συγκέντρωση, διερεύνηση και έκδοση του πάμπλουτου συγγραφικού έργου των προγόνων μας σε όλους τους τομείς.
Βέβαιο είναι ότι άλλοι θα το ζήλευαν και θα το θεωρούσαν έναν πολύτιμο θησαυρό για την αυτογνωσία και την ταυτότητά τους, έναν πλούτο αξιών που θα εγγυούνταν με σιγουριά το μέλλον. Όμως, δεν μας κάνει περήφανους διότι δεν ενσκύβουμε σ ΄αυτόν τον πλούτο γραμμάτων και πνεύματος, αποφεύγουμε να το γνωρίσουμε και συνεπώς τον αγνοούμε.
Ο Γ. Μύτιλης κατέταξε το υλικό που συγκέντρωσε σε πέντε κεφάλαια και περιέχουν μέρος από την δημιουργική δράση του αείμνηστου Μιχάλη Μάνου:- ποίηση, πεζογραφία, δημοσιογραφία, ιστορία, ήθη έθιμα γλωσσολογία. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί αυτό με τις εκτιμήσεις τρίτων, σημαντικών, αξιόλογων και επίσημων προσώπων προς τον Μιχάλη Μάνο που σημαδεύουν και επιβεβαιώνουν το μέγεθος του πνευματικού μας ανθρώπου, την απήχηση που το έργο του είχε στον πανταχού Ελληνισμό.
Ο Μιχάλης Μάνος ανήκει στην κοινότητα της Δερβιτσάνης. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1910. Το 1912 επιστρέφει οικογενειακώς στη γενέτειρα. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο χωριό και το γυμνάσιο στην Πάτρα. Παρακολούθησε σπουδές εφέδρων αξιωματικών στα Τίρανα και αρίστευσε στη Ζωσιμαία Σχολή. Λόγω των αλβανικών διώξεων διέκοψε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην νομική Αθηνών και εξορίστηκε στη Λέζια.
Υπήρξε στενός συνεργάτης του Βασίλη Σαχίνη. Στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχτηκε από νωρίς στα ανταρτοσώματα, ανέλαβε εμπιστευτικές αποστολές υπέρ του έθνους και ίδρυσε στα Ιωάννινα την Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.
Υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής του «Εμπρός» και «Μακεδονίας», αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Βόρειος Ήπειρος». Ίδρυσε στα Ιωάννινα το «Πρακτορείο Ηπειρωτικού Τύπου» και βασικός ανταποκριτής των Αθηναϊκών, Μακεδονικών και Πατραϊκών εφημερίδων Καθημερινή, Βήμα, Εθνικός Κήρυξ, Ακρόπολη, Νεολόγος κλπ.
Είναι ιδρυτής του βραβευμένου (1955) από την Ακαδημία Αθηνών περιοδικού, «Ηπειρωτική εστία».
Υπήρξε ο εμπνευστής της ιδέας και ο ιδρυτής στην «Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών», σε Ιωάννινα και Νέα Υόρκη, ο ιδρυτής της «Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη , του «Ελληνικού Πνευματικού και Εκδοτικού Κέντρου» επίσης στη Ν. Υόρκη, του πρώτου ελληνικού ραδιοπρόγραμματος (1959) στις ΗΠΑ.
Απεβίωσε το 1973.
Το έργο και η δράση του Μιχάλη Μάνου, η αγάπη για τον τόπο του η κληρονομιά και το όνομα που μας παρέδωσε αποτελούν τόπο πατριωτικής, εθνικής, πολιτιστικής, ερευνητικής και επιστημονικής σπουδής.
Τα θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστήρια στις κόρες του αείμνηστου πνευματικού άντρα, στον Γιώργο Μύτιλη για το ζήλο και αφοσίωση που έδειξε να φέρει σε πέρας το βιβλίο αυτό και στον εκδοτικό οίκο Ελίκρανον.
Πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε στις πληροφορίες μας ότι οι αφιερώσεις και το έργο του Μ. Μάνου δεν εξαντλήθηκαν στην έκδοση αυτή.