24.6 C
Livinë
12 Σεπτεμβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Η εσφαλμένη πολιτική μας με τα νησιά

Η εσφαλμένη πολιτική μας με τα νησιά

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Όπως διαπιστώνουμε πλέον σήμερα, η επιθετική ρητορική της Τουρκίας για το αμυντικό καθεστώς των νησιών μας έχει πλέον εκτραχυνθεί και όλο και περισσότερο εντείνεται.
Πολλές φορές έχω αναφερθεί στο ζήτημα αυτό επισημαίνοντας τα τεράστια λάθη εξωτερικής πολιτικής που έχουμε κάνει στο ζήτημα αυτό εδώ και πολλά χρόνια.

Η πρότασή μου ήταν πάντα, ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να συνδέσουμε το ζήτημα των μειωμένων οχυρώσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων με το αντίστοιχο καθεστώς που υπήρχε σε πολλές περιοχές και χώρες στην Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Μολδαβία, Νορβηγία, Γιβραλτάρ ακόμη και στην Τουρκία και σήμερα Φινλανδία κλπ), αλλά και στον κόσμο ολόκληρο μετά από τον Β’ ΠΠ και το οποίο ήρθη στην πράξη και το έχει αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ακόμη και η Ρωσία και η Τουρκία.
Όμως πάντα όμως ακολουθούσαμε την γνωστή στρουθοκαμηλική πολιτική, του “Μην θίγεις τα κακώς ευ κείμενα”, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι να έχουν ξεπεράσει σήμερα τις οιεσδήποτε δεσμεύσεις είχαν μετά από πολέμους και εμείς να τελματώνουμε σε μία γελοία κατάσταση, που την αφήσαμε να γίνει τέλμα και την εκμεταλλεύεται σκαιότατα σήμερα η Τουρκία.

Προσωπικά δε, κάθε φορά που από θέση ευθύνης υπήρχε ευκαιρία για να συνδεθούν τα ζητήματα αυτά σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και ΕΕ, ητούμην να ακολουθήσουμε αυτήν την πολιτική, πλην όμως εισέπραττα πάντα: «μην το θίγεις, άστο καλά είναι, θα φθίνει σιγά σιγά».
Πλην μίας και μοναδικής φοράς που οφείλεται στην οξυδέρκεια και την Τόλμη του Ναυάρχου Χηνοφώτη ως Α/ΓΕΕΘΑ, την οποία έχω περιγράψει και στο παρελθόν και την αναδημοσιεύω και σήμερα λόγω του επίκαιρου του θέματος.

ΤΟ “ΜΑΚΡΙΝΟ” 2006 ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΜΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΗΠΑ
Το Π.Ν. πρόκειται να εκτελέσει εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις σε συνεργασία με μονάδες του ΝΑΤΟ στη περιοχή κεντρικού Αιγαίου και στη διαταγή επιχειρήσεων αναφέρεται και το αεροδρόμιο της Λήμνου, ως αεροδρόμιο ασφαλείας για τις πτήσεις των αεροσκαφών.
Οι Τούρκοι αντιδρούν εκβιαστικά, ισχυριζόμενοι ότι η Λήμνος και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα, θέτοντας ΒΕΤΟ για την διεξαγωγή της άσκησης.

Αμέσως συγκαλείται εκτεταμένη σύσκεψη μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Υπ. Εξωτερικών και αποφασίζεται για πρώτη φορά, να ακολουθηθεί μία επιθετική πολιτική έναντι των υποχωρήσεων και των υπεκφυγών του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα, γίνεται διεξοδική έρευνα για το πόσες περιοχές σε όλο το κόσμο έχουν χαρακτηρισθεί ή συνδεθεί κάποτε με κάποια συνθήκη, ως αποστρατικοποιημένες, συνθήκες που ξεκινούν από τις αρχές του προηγούμενου κιόλας αιώνα. Διαπιστώνεται ότι οι περιοχές αυτές είναι εκατοντάδες, πολλές από τις οποίες και στην Ευρώπη, όπως η Ιταλία/Τεργέστη, χιλιάδες νησάκια στη Φιλανδία, η περιοχή της Λωραίνης- Αλσατίας, περιοχές στη Τουρκία, στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία/ Θέουτα – Μελίγια, στη Μολδαβία, στην Τρανσνίστρια, στη Νορβηγία, στο Γιβραλτάρ, στη Ρηνανία, αλλά και στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο, στην Μαντζουρία, στην Ιαπωνία, στη Σουηδία, κλπ. κλπ.

Όλες οι πληροφορίες τοποθετήθηκαν γρήγορα σε ηλεκτρονικό χάρτη, ο οποίος διαμορφώθηκε στη λογική όχι της απλής παρουσίασης, αλλά ενός “decision wall” που μπορούσες να ανακαλέσεις και πιο λεπτομερείς και εξειδικευμένες πληροφορίες, έγγραφα, συνθήκες, σημερινό status, κλπ.
Με πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ εκλήθησαν, ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών και τους παρουσιάσθηκε στο “decision wall” διεξοδικά το ζήτημα με την πραγματικά ρηξικέλευθη και μετρημένα επιθετική αυτή θέση:

Ότι δηλαδή εάν υποκύψει το ΝΑΤΟ στις παράλογες αυτές αιτιάσεις της Τουρκίας, που διαστρεβλώνει και παρερμηνεύει τις συνθήκες κατά πως την συμφέρει, είναι σαν να ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου για τεράστια προβλήματα σε όλο τον κόσμο, σε ζητήματα που έχουν ξεπεραστεί από τις σημερινές καταστάσεις, που καθιστούν τις περισσότερες από τις συνθήκες αυτές άχρηστες.
Και μάλιστα ο Α/ΓΕΕΘΑ με καυστικό χιούμορ, παρότρυνε τους συμμετέχοντες, όπως κατά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες με το στρατιωτικό επιβατηγό αεροπλάνο, να μην πετάξουν πάνω από την Ιταλία/Τεργέστη, γιατί είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή και να αποφεύγουν οπωσδήποτε την Γερμανία/ Ρηνανία, την Γαλλία/Αλσατία/Στρασβούργο, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φιλανδία για τους ίδιους λόγους!

Η απάντηση ήλθε άμεσα και την ίδια στιγμή από το σύνολο των συμμετεχόντων, που συμφώνησαν να διεξαχθεί η άσκηση χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι Τουρκικές αιτιάσεις.
Όμως στην συνέχεια και επί πολλά χρόνια, με την μικρο-διαχείριση και την στρουθοκαμηλική πολιτική μας, δεν κεφαλαιοποιήσαμε την επιτυχία αυτή με το να συνδέσουμε το ζήτημα με τα συμφέρονται και των άλλων χωρών στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που ξεπέρασαν τους οιουσδήποτε περιορισμούς είχαν λόγω συνθηκών που υπογράφηκαν μετά από τον Β’ΠΠ (καθοριστικό γεγονός που άλλαξε και πολλά ζητήματα που υπήρχαν από τον Α’ΠΠ ακόμη).

Σχετικά Θέματα

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις