Ο Λουάν Ζίκα, επικεφαλής της αλβανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, αντέδρασε για την έρευνα που δείχνει ότι οι Έλληνες είναι οι άνθρωποι που κάνουν τις περισσότερες διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών.
Γράφει ότι στην Ελλάδα οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν σχεδόν το 5% του πληθυσμού και συνεχίζουν να έρχονται και άλλοι και γίνονται περισσότεροι παράγοντας, όχι μόνο στον εργασιακό τομέα αλλά και στην πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Η πλήρης διατύπωση:
ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ
της Αλβανικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Αναφορικά με τη δημοσίευση στην εφημερίδα «Tema», της 24ης Δεκεμβρίου 2022, του άρθρου με τίτλο «Έρευνα: Ποιο έθνος κάνει τις περισσότερες διακρίσεις κατά των Αλβανών»; η Αλβανική Κοινότητα Θεσσαλονίκης δηλώνει τα εξής:
Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες, και επιπλέον όταν σχεδόν ο μισός αλβανικός πληθυσμός έχει φύγει από τη μητρική χώρα, είναι αναχρονιστικό να αναζητάς το κακό σε άλλους και να θυματοποιείς το δικό σου έθνος.
Τέτοιες δημοσκοπήσεις, και ειδικά όταν οι μεταστάσεις του πολέμου έχουν επεκταθεί στο Κοσσυφοπέδιο, χρησιμεύουν μόνο για να αναζωογονήσουν την περιφρόνηση και το μίσος μεταξύ των λαών με συνέπειες που εξακολουθούν να έχουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης στην οδυνηρή μνήμη τους.
Σχεδόν το 10% του αλβανικού πληθυσμού που μετανάστευσε από την Αλβανία τα τελευταία 30 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και, ενώ το νομικό τους καθεστώς γίνεται όλο και καλύτερο, η φιλοξενία του ελληνικού λαού απέναντί μας είναι επική και αποτελεί ιστορικό γεγονός και θεμελιώδης θετική αξία για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας.
Στην Ελλάδα, οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν σχεδόν το 5% του ελληνικού πληθυσμού και όλο και περισσότερο αυξάνονται παράγοντας όχι μόνο στον εργατικό τομέα αλλά και στην πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Θέτουμε το ερώτημα: – Με ποια αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήγαγε το Βαρόμετρο στο Euronews Albania, ως αποτέλεσμα των οποίων συμπεραίνεται ότι ο ευρωπαϊκός λαός που κάνει τις περισσότερες διακρίσεις σε βάρος των Αλβανών είναι ο ελληνικός λαός;!
Θέτουμε το ερώτημα: – Ξέρετε ότι ένας από τους αρχαίους Ηθικούς Κώδικες των Αλβανών είναι η ευγνωμοσύνη! Αυτή η μη σοβαρή έρευνα χαρακτηρίζει τον αλβανικό λαό.
Εμείς, ως λαός, μπορούμε να έχουμε πολλές αμαρτίες και συγκεκριμένα εμείς ως μετανάστες έχουμε τις αδυναμίες μας στην οργάνωση, την εκπροσώπηση και την αναζήτηση των δικαιωμάτων μας στην ελληνική κοινωνία, όπου για πολλά νομικά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν ευθύνεται μόνο το κράτος και η ελληνική διοίκηση, αλλά και εμείς ως μετανάστες, όπως και η χώρα μας.
Όμως, από την άλλη, ήταν και είναι η φιλοξενία του ελληνικού λαού, συχνά υπερβαίνοντας και αψηφώντας τους νόμους του ίδιου του ελληνικού κράτους, όταν άνοιξαν τις πόρτες σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων κ.λπ., αμβλύνοντας τις δυσκολίες των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Αυτή είναι η τρέχουσα και πραγματική ιστορία της συνύπαρξης Αλβανών και Ελλήνων, που αποτελεί θρεπτικό υπόστρωμα για νέες πολιτικές για τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η πραγματικότητα έχει και θα έχει μεγάλη θετική επίδραση στην αξιολόγηση της πολύπλοκης ιστορίας των σχέσεων μεταξύ των δύο αρχαιότερων λαών των Βαλκανίων.
Για τους λόγους αυτούς, εμείς, η Αλβανική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, δηλώνουμε ότι αυτή η έρευνα δεν εκφράζει την πραγματικότητα και δεν εκφράζει τη γνώμη μας.
Αντίθετα, πυροδοτεί τα συναισθήματά μας, μεταφέρει συμπλέγματα κατωτερότητας και εξάπτει την οργή στους λαούς και η δημοσίευσή της στον Τύπο, εκτός από το ότι κατεβάζει το επίπεδο των μέσων που το προβάλλουν, δεν είναι παρά επιζήμια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αλβανικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης