22.6 C
Livinë
14 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Η υποβρύχια αποστολή στην Κάσο αποκαλύπτει 10 ναυάγια και σπάνια αρχαιολογικά κειμήλια (ΒΙΝΤΕΟ)

Η υποβρύχια αποστολή στην Κάσο αποκαλύπτει 10 ναυάγια και σπάνια αρχαιολογικά κειμήλια (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέσσερα χρόνια υποβρύχιων ερευνών (2019-2023) στην Κάσο έφεραν στο φως 10 ναυάγια και πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές του παρελθόντος του νησιού.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ομάδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αποκάλυψε ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορία (3000 π.Χ.) έως και την οθωμανική περίοδο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ιστορικών εποχών:

  • Προϊστορία (3000 π.Χ.)
  • Κλασική περίοδος (460 π.Χ.)
  • Ελληνιστική περίοδος (100 π.Χ. – 100 μ.Χ.)
  • Ρωμαϊκή περίοδος (200 π.Χ. – 300 μ.Χ.)
  • Βυζαντινή περίοδος (800 – 900 μ.Χ.)
  • Μεσαίωνας
  • Οθωμανική περίοδος

Η ομάδα αξιοποίησε πλήθος πηγών, από αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια έως μαρτυρίες και αναφορές, καλύπτοντας την περίοδο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, κατέγραψαν και τεκμηρίωσαν τα ευρήματα, πραγματοποίησαν δειγματοληπτικές ανασκαφές και μελέτησαν τα αρχαιολογικά αντικείμενα.

Η μελέτη των ευρημάτων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της Κάσου, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές του παρελθόντος της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποτύπωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου.

Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν βυθισμένα κατάλοιπα αρχαίων πλοίων που μετέφεραν εμπόρευμα από περιοχές όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Αφρική και η Μικρά Ασία, αποκαλύπτοντας τα εμπορικά δρομολόγια της εποχής.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, συντηρητές, γεωλόγοι, βιολόγοι, εργατοτεχνίτες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του παρελθόντος της Κάσου και της ευρύτερης περιοχής.

Η έρευνα στην Κάσο ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2023, με την υλοποίηση της τέταρτης και τελευταίας αποστολής (10-26 Οκτωβρίου), η οποία επικεντρώθηκε στην τεκμηρίωση του πλούσιου αρχαιολογικού υλικού.

Χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός για τη λήψη περισσότερων από 20.000 υποβρύχιων φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία ψηφιακών απεικονίσεων των ναυαγίων και των ευρημάτων, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η ενδελεχής μελέτη του υλικού, σε βάθη από -20 έως -47 μέτρα, έφερε στο φως σπάνια ευρήματα, όπως:

  • Ισπανικός αμφορέας τύπου Dressel 20 με σφράγισμα στη λαβή, χρονολογούμενος μεταξύ 150-170 μ.Χ.
  • Αγγεία πόσης
  • Φιάλες τύπου terra sigillata ρωμαϊκής εποχής με Αφρικανική προέλευση
  • Λίθινη άγκυρα της Αρχαϊκής περιόδου

Η υποβρύχια έρευνα στην Κάσο αποτέλεσε έμπνευση για μία πρωτότυπη κινηματογραφική παραγωγή της AORI FILMS με τίτλο «Κατάδυση στην Ιστορία του Αιγαίου».

Η συνολική έρευνα θα αποτυπωθεί σε ένα πολυσέλιδο, ξενόγλωσσο συλλογικό τόμο. Ο τόμος, εμπλουτισμένος με πρωτότυπες μελέτες από ιστορικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές και άλλους επιστήμονες, προγραμματίζεται να εκδοθεί στα τέλη του 2024 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τον Ιούνιο του 2024, η έρευνα θα επεκταθεί στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου, η οποία αποτελεί ένα ενιαίο γεωγραφικό σύνολο με την Κάσο.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις