Εκατοντάδες αστυνομικοί από την νότια Μιτρόβιτσα εισήλθαν κατά την διάρκεια της νύχτας στο βόρειο τμήμα της πόλης, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές του βορείου Κοσόβου και η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής σοβαρά επεισόδια.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου Τζελάλ Σβετσία ανακοίνωσε ότι «πρόκειται για συμβατική αστυνομική δύναμη που δεν φέρει βαρύ οπλισμό και έχει ως αποστολή της διασφάλιση της έννομης τάξης, της προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους».
Το Βελιγράδι καταδίκασε την επιχείρηση αυτή χαρακτηρίζοντας την «εισβολή».
Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς ανέφερε ότι 350 αστυνομικοί «εισέβαλαν» στο Βόρειο Κόσοβο και ισχυρίστηκε ότι «φέρουν βαρύ οπλισμό, πολεμική εξάρτυση και συνοδεύονται από τεθωρακισμένα οχήματα». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Ο Πέτκοβιτς δήλωσε ότι η Πρίστινα, με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, παραβίασε την συνθήκη των Βρυξελλών του 2013 που ορίζει ότι υπεύθυνη για την ασφάλεια στις περιοχές, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, είναι η Αστυνομική Διεύθυνση «Βορράς», που αποτελείται από Σέρβους αστυνομικούς.
Ο Πέταρ Πέτκοβιτς ανέφερε ότι η σερβική κυβέρνηση θα επαναφέρει το αίτημα για την ανάπτυξη στο βόρειο Κόσοβο 1.000 αστυνομικών από την Σερβία, όπως προβλέπεται από την Διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1999, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι στο Βόρειο Κόσοβο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη από τις 5 Νοεμβρίου, όταν παραιτήθηκαν ομαδικά όλοι οι Σέρβοι αστυνομικοί εξαιτίας της διένεξης για τις πινακίδες κυκλοφορίας.
ΑΠΕ – ΜΠΕ