21.4 C
Livinë
4 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα

Χιλιάδες νέοι και φοιτητές σχεδιάζουν να φύγουν από την Αλβανία λόγω μόρφωσης, έλλειψης μέλλοντος και προοπτικής, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Έλα Μάρκου, τελειόφοιτη στο τμήμα Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο «Luigj Gurakuqi» της Σκόδρας σχεδιάζει να χτίσει την καριέρα της στη Γερμανία.
Εκπλήσσεται αρνητικά για το μέλλον που του προσφέρει η χώρα του, η Μάρκου σκοπεύει να πάρει εισιτήριο χωρίς επιστροφή.
«Η προτίμησή μου είναι η Γερμανία, ακόμα κι αν δεν πάρω το πτυχίο μου», λέει. «Ποτέ μην λες ποτέ, αλλά δεν έχω σχέδια να επιστρέψω στην Αλβανία».

Το Ινστιτούτο Στατιστικής, INSTAT, εκτιμά ότι η Αλβανία χάνει κατά μέσο όρο 42.000 άτομα κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης, η οποία τροφοδοτείται από τη ζήτηση για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης.
Ωστόσο, ο δυνητικός αριθμός των ατόμων που σχεδιάζουν να φύγουν από τη χώρα θεωρείται πολλαπλάσιος.

Η Μάρκου είναι μόνο μία από τις χιλιάδες Αλβανίδες φοιτήτριες που σκοπεύουν να φύγουν από την Αλβανία για να χτίσουν ένα μέλλον στη Δύση. Ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 20-28 ετών, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μεταναστεύει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η αποχώρηση φοιτητών και νέων εξηγείται από τους ερευνητές με την αλλαγή των αιτιών της μετανάστευσης κατά την τελευταία δεκαετία.
Αν και παρατηρείται άμβλυνση των οικονομικών παραγόντων, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που σκοπεύουν να φύγουν λόγω έλλειψης προοπτικής.

«Υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που δίνουν έμφαση στους εκπαιδευτικούς παράγοντες, στην έλλειψη μέλλοντος στην Αλβανία και, σε μικρότερο βαθμό, στην υγειονομική περίθαλψη που έχουν για την προοπτική τους στην πατρίδα τους», τονίζει ο Ιλίρ Γκεντέσι, διευθυντής του Κέντρου για Οικονομικές και Κοινωνικές Σπουδές.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 από τον Γκεντέσι και τον Βρετανό λέκτορα, Ρούσελ Κινγκ, η Αλβανία απέχει ακόμη πολύ από την ολοκλήρωση της μεταναστευτικής της μετάβασης και εξίσου μακριά από τη διατήρηση μιας ισορροπίας σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες.
«Η αλβανική μετανάστευση συνεχίζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και στο μέλλον, όπου η πρόθεση για μετανάστευση έχει αυξηθεί κατά 52% από το 2007», τονίζει η μελέτη.

Στο πανεπιστήμιο «Luigj Gurakuqi» στη Σκόδρα, πολλοί από τους φοιτητές σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με την Έλα Μάρκου και αναφέρουν διαφορετικούς λόγους για αυτό.
Η Κλεβίσα Μπαρδέλι μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες για να ξεκινήσει την καριέρα της. Διαμαρτύρεται ότι οι αριστούχοι μαθητές δεν έχουν υποστήριξη από την κυβέρνηση για να συνεχίσουν το μεταπτυχιακό τους, ενώ διάφορα σχολεία στην πόλη αρνούνται να κάνουν πρακτική άσκηση.
«Ελπίζω να συνεχίσω τη δουλειά μου σε μια χώρα εκτός Αλβανίας που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και εκτιμά αυτό που κάνουμε», είπε.
Ενώ ο Ζοζέφ Ουλντεντάι, τριτοετής φοιτητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας, σκοπεύει να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο εξωτερικό, λόγω του «ανεπτυγμένου προγράμματος σπουδών και των πολυάριθμων ευκαιριών απασχόλησης».

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018 που δημοσίευσε η UNESCO, ο αριθμός των Αλβανών φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι περίπου 18 χιλιάδες.

Ο Γκεντέσι λέει ότι η επιθυμία για μετανάστευση εκφράζεται έντονα στους Αλβανούς φοιτητές, αλλά θεωρεί ανησυχητικό το γεγονός ότι το 94% από αυτούς δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Αλβανία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Κατατάσσει την κυβέρνηση στους κινητήριους παράγοντες της μετανάστευσης, ενώ τονίζει ότι χρειάζονται ειδικές πολιτικές για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο ή να μετατραπεί σε κυκλική μετανάστευση.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που φεύγουν είναι αυτοί με ανώτερη εκπαίδευση, καταρτισμένοι και επαγγελματίες, αφήνοντας τη χώρα χωρίς εργατικό δυναμικό και πρακτικά στη φτώχεια», είπε ο Γκεντέσι στο BIRN.
«Μέσα από τη φυγή των νέων, το αλβανικό κράτος χάνει τις επενδύσεις του και το μέλλον του», κατέληξε.

Reporter.al

Διαβάστε ακόμη

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις