Στους μετανάστες που φτάνουν με μικρές λέμβους στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Τρίτη 7 Μαρτίου θα απαγορεύεται να ζητήσουν άσυλο ή να επικαλεστούν τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να μην φύγουν.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στη Sun ότι το νέο νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση «θα ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων, μια για πάντα». Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το δίκτυο των αριστερών δικηγόρων, των συνδικάτων μεταναστών και των δημοσίων υπαλλήλων.
Η απόφαση θα ισχύει για όλες τις αφίξεις μικρών σκαφών, αν και ο νόμος μπορεί να απαιτεί τουλάχιστον 1 μήνα για να εγκριθεί. Εάν ψηφιστεί, το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση θα επιτρέπει μόνο σε άτομα κάτω των 18 ετών και σε πραγματικά άρρωστους να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Όλοι οι άλλοι μετανάστες θα απελαθούν στα σπίτια τους ή σε μια «ασφαλή» τρίτη χώρα όπως η Ρουάντα.
Ενώ θα προσπαθήσουν να μπουν στη χώρα, θα κρατηθούν σε στρατόπεδα, φοιτητικά κτίρια, στρατιωτικά καταλύματα. Τα κρουαζιερόπλοια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία μεταναστών αντί για ακριβά ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Σουνάκ απηύθυνε έκκληση στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσει να αμβλυνθεί η πίεση στη Γαλλία και τη Βρετανία.
«Ο βρετανικός λαός έχει υποφέρει αρκετά. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις παράνομες λέμβους και να διασφαλίσει ότι έχουμε όλες τις διαθέσιμες εξουσίες για να απομακρύνουμε τους παράνομους μετανάστες. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών είναι αποφασισμένοι για αυτή την πορεία δράσης, χωρίς «αν» και «αλλά», δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Σχεδόν 3.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη με λέμβους φέτος. 40 συνελήφθησαν από τη Συνοριακή Αστυνομία την Κυριακή.