Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων για οικονομική βοήθεια στην Αλβανία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια 2021 και 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν εργασία έφθασε τα 26.000 άτομα, από 20.656 την ίδια περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 25%.
Η απασχόληση εξακολουθεί να μην είναι δίκαια κατανεμημένη σε ολόκληρη τη χώρα και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Στοιχεία από διοικητικές πηγές δείχνουν ότι η ανεργία πλήττει οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που χρειάζονται οικονομική στήριξη.
Η πανδημία και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το φτωχότερο τμήμα της κοινωνίας, καθώς το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2022.
Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 70% της συνολικής κατανάλωσης για το 25% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα. Αυτή η ομάδα οικογενειών ήταν επίσης εκτεθειμένη στην αύξηση των τιμών ενοικίασης και των τελών υπηρεσιών.
Η φτώχεια παραμένει μια οδυνηρή πραγματικότητα για σημαντικό μέρος της Αλβανίας και οι τελευταίες κρίσεις ενίσχυσαν περαιτέρω το φαινόμενο, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στη νέα τετραετή συμφωνία με την Αλβανία.
Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας προσφέρουν χαμηλούς μισθούς και περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης. Οι καλές θέσεις εργασίας είναι σπάνιες και παραμένουν απρόσιτες για πολλούς αποφοίτους που κατέχουν τις σχετικές δεξιότητες και γνώσεις.
Η ανισότητα έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και στις φτωχές ομάδες. Η οικονομική μετανάστευση είναι υψηλή, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Από την άλλη πλευρά, το αλβανικό σύστημα κοινωνικής προστασίας είναι περιορισμένο στην ικανότητά του να ανακουφίσει τη φτώχεια.