21.4 C
Livinë
4 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Να επιλύσουμε το συντομότερο το θαλάσσιο ζήτημα

Να επιλύσουμε το συντομότερο το θαλάσσιο ζήτημα

Η Ελλάδα ζητά την επιτάχυνση του διαλόγου και την αποστολή του θαλάσσιου ζητήματος το συντομότερο δυνατό για επίλυση στη Χάγη, σύμφωνα με όσα υπεγράφησαν πριν από δύο χρόνια στην Αλβανία.

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στα Τίρανα.

«Να συμβιβαστεί και να αποφασιστεί η ειδική συμφωνία για αποστολή στο δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων και το θέμα της υφαλοκρηπίδας» είπε ο Δένδιας.

Ακόμη και τα Τίρανα εξέφρασαν τη βούληση να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και να «επιδιώξουν έναν συμβιβασμό» που θα επέτρεπε την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Xhaçka.

Η Xhaçka είπε ότι υπάρχει κατανόηση για την αντιμετώπιση και την αναζήτηση λύσεων για όλο το φάσμα των θεμάτων, όσο δύσκολα κι αν είναι, που έχουμε κληρονομήσει από την ιστορία, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ποια ζητήματα.

Στο μεταξύ, ο Δένδιας εξέφρασε ετοιμότητα για επίλυση του νόμου του εμπόλεμου.

Νίκος Δένδιας: «Η επίλυση αυτού του θέματος και η επίλυση του νόμου του εμπόλεμου και οι άλλες δύο συμφωνίες, η μία για την αποφυγή επεισοδίων στα σύνορα και τη διατήρηση των συνόρων μας, είναι αυτά που θα στείλουν μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη βάση για τη διευθέτηση όλων των διακρατικών διαφορών. Με μια γενική προσέγγιση, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις αμοιβαίες μας σχέσεις»

Αυτό το μήνυμα είναι πολύ επίκαιρο γιατί, δυστυχώς, έχουν εμφανιστεί αρκετές παραλείψεις σχετικά με το διεθνές δίκαιο σε διάφορα μέρη του πλανήτη, παρόλο που βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Αυτό που είναι πιο ορατό είναι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία».

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα θεωρούνται ως δύο γέφυρες μεταξύ των δύο λαών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δένδιας μίλησε και για κοινό έργο στο πλαίσιο της προστασίας του ποταμού Αώου, λεπτομέρειες του οποίου θα μάθουμε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.

Νίκος Δένδιας: «Η πεποίθησή μου είναι ότι αυτές οι γέφυρες αποτελούν έναν πολύ πολύτιμο σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Χρειάζεται να εμβαθύνουμε τις επενδύσεις στο εμπόριο, στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στον ποταμό Αώο. Συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα προστασίας και θα το ανακοινώσουμε αργότερα στις 22, 23. Ένα απτό παράδειγμα ως περιβαλλοντική συνείδηση»

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκλεισε τη δήλωση προσκαλώντας την υπουργό Xhaçka στην Αθήνα. 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις