Κυβερνητικά στελέχη, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων και διπλωμάτες συμμετέχουν στη συζήτηση που διοργανώνει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Πρίστινα σχετικά με την Ένωση Σερβικών Δήμων. Η συνάντηση ξεκίνησε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και θα κλείσει υπό τον Chatham House και μόνο μετά τη συνάντηση αναμένεται δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Jeffrey Hovenier. Τη συμμετοχή σε αυτήν επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργικού γραφείου και της Προεδρίας, αλλά και των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο, του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, με επικεφαλής τον Αλμπίν Κούρτι, αντιτίθεται στην ίδρυση του Συνδέσμου, ενώ η Σερβία επιμένει στο Κοσσυφοπέδιο να εφαρμόσει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν γι’ αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι έχει έρθει η ώρα για τη σύσταση της Ένωσης.
Το βασικό πρόβλημα για την ίδρυση του Συλλόγου θεωρείται ότι είναι οι αρμοδιότητες που αναμένεται να έχει. Το Κοσσυφοπέδιο έχει εκφράσει την αντίθεσή του να έχει εκτελεστικές εξουσίες ο Σύνδεσμος, όπως ζήτησε η Σερβία.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιμένει στη σύσταση του Συνδέσμου και έχει ζητήσει συχνά από τον διεθνή παράγοντα να ασκήσει πίεση στο Κόσοβο για να λάβει μέτρα για την εφαρμογή του.
Στις αρχές Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στη Σερβία ότι η σύσταση του Συνδέσμου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι για αυτούς η Ένωση είναι η κύρια προτεραιότητα, καθώς μαζί με τις Βρυξέλλες ενθαρρύνουν το Κόσοβο και τη Σερβία να καταλήξουν σε συμφωνία για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Derek Chollet, σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe στις 19 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι για τις ΗΠΑ, «η ένωση με τη μορφή της Δημοκρατίας Σέρπσκα είναι μια κόκκινη γραμμή που οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν».
Ωστόσο, είπε ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να «απομυθοποιήσει τον Σύνδεσμο κατά κάποιο τρόπο, γιατί νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι είναι ο Σύνδεσμος και τι δεν είναι».
Ο Σολέ παρέμεινε αυτόν τον μήνα σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, μαζί με τον απεσταλμένο της Ουάσιγκτον για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Ο Σολέ είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του διαλόγου, συμπεριλαμβανομένου του Συνδέσμου, και οι ΗΠΑ αναμένουν ότι “η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα βάλει κάποιες προτάσεις στο τραπέζι”.