24.6 C
Livinë
12 Σεπτεμβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Οι υψηλές τιμές και η μετανάστευση μειώνουν την κατανάλωση

Οι υψηλές τιμές και η μετανάστευση μειώνουν την κατανάλωση

Οι υψηλές τιμές μείωσαν τη χρήση γαλακτοκομικών, κρέατος και ηλιέλαιου, ενώ η μετανάστευση πληθυσμού μείωσε την πώληση ψωμιού. Σύμφωνα με επιχειρηματικές ενώσεις, το υψηλό κόστος των προϊόντων διατροφής έχει μειώσει την κατανάλωση έως και 25%. Ακόμη και σε μπαρ και εστιατόρια, η κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η ζήτηση για τοπικά έπιπλα έχει αυξηθεί. Οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα εργοστάσια

Η αύξηση των τιμών στα προϊόντα του καλαθιού τροφίμων και η μετανάστευση του πληθυσμού συνεχίζουν να μειώνουν την κατανάλωση. Σύμφωνα με εταιρείες συσκευασίας, τον Ιανουάριο του 2023, η κατανάλωση ηλιέλαιου μειώνεται, επηρεασμένη από την ακόμη υψηλή τιμή και την υπερπαραγωγή του ελαιολάδου. Οι πωλήσεις κρέατος και των υποπροϊόντων του συνεχίζουν να μειώνονται.
Οι εταιρείες επεξεργασίας κρέατος προσθέτουν ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης προήλθε από τις υψηλές τιμές λόγω του κόστους και της μετανάστευσης. Συνολικά, οι τιμές των υποπροϊόντων κρέατος πέρυσι, σύμφωνα με τις εταιρείες, αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2021.

Η άνοδος των τιμών έχει μειώσει την κατανάλωση τυριών έως και 25% και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ η ζήτηση για γιαούρτι και γάλα έχει μειωθεί κατά 15%, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας. 
Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ο άλλος κλάδος που συνεχίζει να πλήττεται από την πτώση της κατανάλωσης. Ο Σύνδεσμος Μπαρ και Εστιατορίων επαναλαμβάνει την ανησυχία του ότι η μείωση της καταναλωτικής δύναμης προέρχεται από την αύξηση της τιμής των αγαθών του καλαθιού τροφίμων και τη μετανάστευση.

Στην Αλβανία, οι τιμές των τροφίμων είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Eurostat εκτίμησε ότι οι τιμές των τροφίμων στην Αλβανία ήταν 83,4% του μέσου όρου της ΕΕ και επίσης οι υψηλότερες στην περιοχή.

Το φαγητό επηρεάζει περισσότερο στην Αλβανία από οπουδήποτε αλλού λόγω του υψηλού βάρους που καταλαμβάνει στον προϋπολογισμό μιας οικογένειας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 42% της συνολικής μηνιαίας δαπάνης του καλαθιού αγαθών πηγαίνει στην αγορά τροφίμων, το υψηλότερο επίπεδο στην περιοχή (σε άλλες χώρες φτάνει το 35% το πολύ στο Κοσσυφοπέδιο) και την ΕΕ (όπου μόνο 13 % της συνολικής δαπάνης πηγαίνει για τρόφιμα). Επίσης, η Αλβανία είναι η πιο ακριβή στην περιοχή για ρούχα, όπου οι τιμές τους είναι κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.

Η τιμή του ψωμιού δεν έχει αλλάξει, αλλά το άδειασμα των συνοικιών από τη μετανάστευση ή και τη μετανάστευση στην πρωτεύουσα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της κατανάλωσης.
Για τα προϊόντα όπως τα έπιπλα, οι υψηλές τιμές των εισαγόμενων επίπλων έχουν αυξήσει τη ζήτηση για εγχώρια παραγωγή. Τα μεγάλα καταστήματα επίπλων στη χώρα ισχυρίστηκαν ότι πολλοί αγοραστές έχουν εγκαταλείψει τα ιταλικά έπιπλα λόγω των υψηλών τιμών. Η ζήτηση για έπιπλα συνεχίζει να οφείλεται στις νέες κατασκευές.

Οι εγχώριοι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών συνιστούν να παρέμβει το κράτος στη μείωση του ΦΠΑ προϊόντα και να ξεκινήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης ζωικών προϊόντων, ώστε να βρεθούν νέες αγορές για εξαγωγή, αφού η πτώση της αγοραστικής δύναμης κινδυνεύει να οδηγήσει στη χρεοκοπία των εργοστασίων. .

Η Αλβανία υποφέρει επίσης από υψηλή έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού λόγω της μετανάστευσης. Όσοι έμειναν είναι ανεπαρκείς.
Η πρόσληψη υπαλλήλων από το Μπαγκλαντές απέτυχε, καθώς οι ξένοι φεύγουν για την Ευρώπη μετά από λίγους μήνες. Πολλοί επιχειρηματίες, που αγωνίζονται να βρουν ανθρώπινο δυναμικό, πειραματίζονται με εργάτες από την Αίγυπτο.
Άλλες εταιρείες, που δεν μπορούν να βρουν εργάτες, μείωσαν την παραγωγή. Επιχειρηματικές ενώσεις ζητούν επίλυση του οξύτατου προβλήματος με το εργατικό δυναμικό, μέσω της κατάρτισης εθνικού σχεδίου από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις