Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι (τυπικά) πολιτικό πρόσωπο. Είναι ανώτατος λειτουργός της δικαιοσύνης, ο οποίος με όσα λέει και κάνει(πρέπει να) αποσκοπεί στη διαλεύκανση υποθέσεων και στη ορθή απονομή της.
Γιώργος Καρελιάς
Η περίπτωση Ντογιάκου δεν θα έβγαινε από αυτό το πλαίσιο, αν δεν το επέλεγε ο ίδιος. Το σκάνδαλο των υποκλοπών έδειξε ότι ο νυν ανώτατος εισαγγελέας δεν είχε ως βασικό μέλημα τη διαλεύκανσή του. Η τελευταία γνωμοδότησή του επιβεβαίωσε ότι, με πρόσχημα την εφαρμογή του νόμου, θέλει να αφοπλίσει την αρμόδια Αρχή (ΑΔΑΕ), ώστε να σταματήσει τους ελέγχους.
Έτσι, ο εισαγγελέας μετατρέπεται, εξ αντικειμένου, σε πολιτικό πρόσωπο. Η γνωμοδότησή του βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την επιδίωξη της κυβέρνησης, που είναι να μην πέσει φως στο σκάνδαλο.
Αυτό είναι το προφανές αποτέλεσμα της εισαγγελικής ενέργειας. Όμως, δεν είναι το μόνο. Το άλλο αποτέλεσμα, στο οποίο μπορεί να οδηγήσει, δεν θα αρέσει καθόλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πώς μπορεί να έρθει αυτό το αποτέλεσμα;
Πρώτον, στις επικείμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κατεβαίνουν με μοναδικό όπλο την αυτοδυναμία. Αποκλείουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και θα επιδιώξουν την προσφυγή σε δεύτερες εκλογές.
Δεύτερον, η απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι πρώτες εκλογές, αποκλείει την αυτοδυναμία. Και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας από κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης.
Τρίτον, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Τέταρτον, όπως έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ώστε να μη χρειαστεί προσφυγή σε δεύτερες. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, δεν θέλουν τις δεύτερες εκλογές, επειδή φοβούνται ότι η δύναμή τους θα μειωθεί, συμπιεζόμενα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τη σημερινή κυβέρνηση για συγκάλυψη. Και μια άλλη κυβέρνηση θα είχε την αποκάλυψή του μέσα στις βασικές προτεραιότητές της.
Η στάση του κ. Ντογιάκου μπορεί, εξ αντικειμένου, να «σπρώξει» τα σημερινά κόμματα της αντιπολίτευσης προς συνεργασία. Και, αν οι αριθμοί των βουλευτικών εδρών βγαίνουν, να έχουμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.
Το εγχείρημα αυτό συναντά, προφανώς, πολλές δυσκολίες. Όμως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κι ένα ακόμα μικρότερο κόμμα συγκεντρώσουν 151 βουλευτές, θα είναι δύσκολο στις ηγεσίες τους να εξηγήσουν γιατί δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας και θα σύρουν τη χώρα σε νέες εκλογές.
Συμπέρασμα: ο κ. Ντογιάκος με τη γνωμοδότησή του βοηθάει σήμερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Όμως, ενδέχεται αύριο να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη ΝΔ, αν τα άλλα κόμματα συνεργαστούν, σχηματίσουν κυβέρνηση και «σβήσουν» το όνειρο της νέας αυτοδυναμίας της…
Διαβάστε ακόμη