Ο φονικός σεισμός οδήγησε την Τουρκία να ακυρώσει την μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, που επρόκειτο να αρχίσει την προσεχή Τετάρτη, με την έξοδο του συνόλου του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο και την συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος. Σε διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα επισκεφτεί και την Τουρκία στον γύρο των επισκέψεων του που εγκαινιάζει από αύριο.
Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν ρίχνει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις φονικές καταρρεύσεις κτιρίων, αμφισβητώντας όλα όσα καταλογίζονται στη δική του διακυβέρνησή για την έκταση της καταστροφής. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν το σύνολο των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, το 98% όπως είπε, ήταν κατασκευασμένα πριν από το 1999, με τον παλαιό οικοδομικό κανονισμό και όχι με τον νέο, της δικής του κυβέρνησης. Αποδίδει ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις των κεμαλικών και επιχειρεί να βγει από πάνω.
Το γεγονός αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την πρώτη μετά τον σεισμό, «μας δείχνει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στα πρότυπα κατασκευής και στην επιθεώρηση, αλλά μας υπενθυμίζει επίσης ότι πρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω τα πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, υπό το φως των νέων επιστημονικών δεδομένων, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την ανέγερση νέων κατοικιών και πόλεων στην περιοχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής και την TOKI. Αναγνωρίζοντας ότι δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό να χάσουμε, θα προχωρήσουμε άμεσα στις κατασκευαστικές εργασίες, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών».
Τα πρώτα μπετά θα πέσουν τον Μάρτιο υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προκαλώντας νέα ερωτήματα στον κόσμο αλλά και στην επιστημονική κοινότητα, εάν μπορούν να αρχίσουν τόσο γρήγορα εργασίες κατασκευής νέων συγκροτημάτων κατοικιών. Άλλα τόσα ερωτήματα τίθενται από την πλευρά της αντιπολίτευσης που εκφράζει επιφυλάξεις για τα νέα οικοδομικά θαύματα που τάζει ο Ερντογάν στους χαροκαμένους κατοίκους των 10 επαρχιών γύρω από το Καχραμάνμαρας. Πιεστικά επίσης τίθεται το ερώτημα γιατί δεν κινητοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός, όπως επίσης γιατί ο στρατός πήγε για βοήθεια στους σεισμόπληκτους τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ούτε ο Ερντογάν, ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις έως τώρα.
Και το νέο σχέδιο ανέγερσης κατοικιών θα ανατεθεί στην ΤΟΚΙ, την κρατική εταιρεία που ιδρύθηκε μετά τον καταστροφική σεισμό του 1999 με επίκεντρο την Νικομήδεια και σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν έχει κατασκευάσει έως τώρα περίπου 1,2 εκατομμύρια κατοικίες, σε όλη την Τουρκία. Ο τραγικός απολογισμός του σεισμού σε αριθμούς έτσι όπως δόθηκε από τον Ερντογάν είναι περισσότεροι από 35.000 νεκροί και πάνω από 105.000 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί.
Σε 20.000 υπολογίζονται τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή υπέστησαν ανεπανόρθωτες βλάβες και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι σε έναν χρόνο όλοι οι άστεγοι θα έχουν νέες κατοικίες. Περίπου 1,6 εκατομμύρια άστεγοι έχουν ήδη στεγαστεί σε τέντες και κοντέινερ, τόνισε ο Ερντογάν, όμως οι εικόνες από τις πληγείσες επαρχίες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στους δρόμους και σε αυτοσχέδια παραπήγματα.
Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να δώσουν γενναίες δωρεές απόψε στο πρόγραμμα που κάνουν από κοινού τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα στην Τουρκία με τίτλο “Τουρκία Μία Καρδιά”. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί απευθείας στο Αζερμπαϊτζάν και στα Κατεχόμενα της Κύπρου, από όπου οι πολίτες επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χρηματική βοήθεια.
Για την παρακίνηση του κόσμου ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συμμετάσχει στον τηλεμαραθώνιο προσφορών και θα δώσει 8,3 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια) τα οποία θα διατεθούν στην υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD. Στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας είχε συνεδριάσει χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο είχε αναστείλει τις διαπραγματεύσεις μετοχών στις 7 Φεβρουαρίου, μετά από μεσοσταθμική πτώση άνω του 6% και σε ορισμένους τίτλους διψήφιο ποσοστό απωλειών. Στο άνοιγμα που επιχειρήθηκε την επομένη, οι συναλλαγές διακόπηκαν και όλες οι αγοραπωλησίες ακυρώθηκαν με απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου. Στο νέο άνοιγμα είναι ερώτημα τί θα γίνει με τις μετοχές των εταιρειών που βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές. Ερώτημα είναι επίσης πως θα ισορροπήσουν οι μετοχές των κρατικών οργανισμών και των τραπεζών και ειδικά αυτών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους δάνεια κατοικιών.
Η İş Bank ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3 δισεκατομμυρίων TL για να υποστηρίξει να συγκρατήσει τις τιμές της στην αγορά μετοχών, η Halkbank αποφάσισε να αναθεωρήσει το υπάρχον πρόγραμμά της και να επαναγοράσει μετοχές μέχρι το μέγιστο ποσό των 2 δισεκατομμυρίων 250 εκατομμυρίων TL. Η Turkish Airlines (THY) ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 9 δισεκατομμυρίων λιρών. Ανάλογα προγράμματα ανακοίνωσαν και οι μεγάλες εταιρείες στις σεισμόπληκτες περιοχές που έχουν διακόψει ή περιορίσει τις παραγωγικές τους δραστηριότητες μετά τον σεισμό. Το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στις 6 το απόγευμα εκτιμάται ότι θα είναι μία πρώτη ένδειξη για τις οικονομικές αντοχές της Τουρκίας έναντι της ασύλληπτης καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός.