Το Αμερικανικό (AmCham), το Γερμανικό (DIHA), το Ιταλικό και το Γαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο καθώς και η Confindustria Albania δημοσίευσαν κοινή δήλωση την Τρίτη, τονίζοντας ότι το τρέχον επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αλβανία χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις . Κάλεσαν τη Βουλή, την κυβέρνηση και άλλους δημόσιους φορείς να συμμετάσχουν σε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τις επενδύσεις.
Ζητούν «την υιοθέτηση μιας επενδυτικής στρατηγικής για τη σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων», ένα σύστημα για την έκδοση αδειών και την προώθηση έργων με βάση το ύψος των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Απαίτησαν την εφαρμογή πακέτου κατά της διαφθοράς, με μέτρα κατά των ρουσφετίων, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΑΣΕ και τη διαφάνεια των δημόσιων φορέων. «Αυτό θα αύξανε σημαντικά την εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας γενικότερα και ειδικότερα των ξένων εταιρειών που επενδύουν στην Αλβανία», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ανάμεσα στα αιτήματα των πέντε Εμπορικών Επιμελητηρίων είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης για την αύξηση της αξιοπιστίας των δημοσίων συμβάσεων.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η Αλβανία συνεχίζει να είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, με τον χαμηλότερο μέσο μισθό στην Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση δεν εξετάζει τις επιχειρηματικές δυσκολίες, δεν παίρνει την κατάσταση στα σοβαρά και δικαιολογείται πίσω από ορισμένους αριθμούς, που δεν φέρνουν πραγματική ευημερία, προτείνοντας επιφανειακές λύσεις και υποβαθμίζοντας τη μαζική μετανάστευση του εργατικού δυναμικού, μια βασική ανησυχία για όλους.
Πάταξη της οικονομικής παρατυπίας, μη αλλαγή φορολογικών νόμων σε περιόδους μικρότερες των 4 ετών, καθώς και εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος κατά τα διεθνή πρότυπα ζήτησαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια.
Αυτή η μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό φορολογικό καθεστώς, για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση. Οι επιχειρηματικές οργανώσεις πρότειναν ένα νέο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο να στηρίξει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, λειτουργώντας ως πλατφόρμα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος.
«Αυτές οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αλβανία, θα προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις και θα διευκολύνουν τη μετάβαση της Αλβανίας στην ΕΕ και τις διεθνείς αγορές», αναφέρεται στην κοινή δήλωση των Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Οι διεθνείς εκθέσεις αναφέρουν τη διαφθορά στην Αλβανία ως συνεχές φαινόμενο σε όλους τους κλάδους και τα επίπεδα της διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων καθώς και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι βεβαιώνουν ότι η ευθύνη των αξιωματούχων που κατηγορούνται για διαφθορά είναι ατομική ενώπιον του δικαστηρίου και ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δίνει τα πρώτα αποτελέσματα μετά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, από το οποίο οι πολίτες και οι εγχώριοι και διεθνείς θεσμοί έχουν μεγάλες προσδοκίες.