Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην Αλβανία είναι πιο σκληρές από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ανάπτυξη καθοδηγείται από τις τιμές των τροφίμων, σε αντίθεση με την Ευρώπη που επηρεάζεται από την ενέργεια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε μελέτη για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δείχνει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει τα υψηλότερα επίπεδα αύξησης των τιμών από την πτώση των μονιστικών καθεστώτων το 1990.
Γενικά, το βάρος των τροφίμων στις μηνιαίες δαπάνες στα Βαλκάνια είναι το 42% των μηνιαίων δαπανών, σημειώνει η μελέτη του ΔΝΤ. Στοιχεία από τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Βοσνία, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο) δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών ήταν μεγαλύτερη για την ομάδα των προϊόντων διατροφής, καθιστώντας την αύξηση των τιμών πιο έντονη σε μια περιοχή όπου η φτώχεια είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Το Ταμείο συνιστά ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πληθωρισμού στις οικονομίες της περιοχής αξίζουν περαιτέρω προσοχής. Σε αντίθεση με την ΕΕ, οι τιμές των τροφίμων είχαν σχετικά μεγαλύτερο ρόλο, ενώ ο πληθωρισμός της ενέργειας μικρότερο ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.
Άρα το υψηλό μερίδιο των τροφίμων στις καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχεί σε χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος.