Οι κατηγορίες εναντίον του McGonigal εγείρουν μια σειρά ερωτημάτων και ώθησαν το FBI να επανεξετάσει τις ενέργειές του και θέλει να μάθει τι πήγε στραβά.
Η υπόθεση McGonigal έχει επίσης επιστήσει την προσοχή σε μια από τις πιο περίεργες επιχειρήσεις ξένης επιρροής στην Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια – μια ελάχιστα γνωστή προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική σε σχέση με την Αλβανία.
Η ιστορία αυτής της επιρροής είναι περίπλοκη και το Mother Jones την αποκάλυψε το 2018. Η βασική αποκάλυψη αφορούσε μια μυστηριώδη εταιρεία με βάση στη Σκωτία που ονομάζεται Biniatta Trade, η οποία δημιουργήθηκε από δύο εταιρείες του Μπελίζ που ελέγχονται εν μέρει από δύο βρετανικές εταιρείες, η καθεμία ελεγχόμενη από Ρώσους. Πλήρωσε 150.000 δολάρια στις αρχές του 2017 στον Nick Muzin για να προωθήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, ένα κόμμα που αντιτίθεται στην κυβέρνηση του Ράμα.
Ο Muzin, ο οποίος είχε εργαστεί στη νικητήρια προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει υποστήριξη στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στο αμερικανικό συντηρητικό κίνημα για τον Λουλζίμ Μπάσα, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος τότε, ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία για την πρωθυπουργία.
Ο Muzin κανόνισε μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για τον Μπάσα που περιελάμβανε συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους της Βουλής. Ο Μπάσα παρευρέθηκε στο ετήσιο δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου, όπου ο Τραμπ εμφανίστηκε ως ομιλητής. Ο Muzin επικοινώνησε με τον Steve Bannon, τότε ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, και άλλους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για λογαριασμό του Basha. Εξασφάλισε στον Μπάσα μια συνέντευξη από το Breitbart News.
Κάποια στιγμή, ο Muzin έφερε τον Μπάσα σε έναν έρανο των Ρεπουμπλικανών στο Ουισκόνσιν, όπου ο Τραμπ ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Στην εκδήλωση – όπου μια δωρεά 20.000 δολαρίων δίνει σε όλους τους παρευρισκόμενους μια θέση VIP και μια φωτογραφία με τον Τραμπ – στον Μπάσα δόθηκε η ευκαιρία να τραβήξει μια φωτογραφία με τον Τραμπ. Στην Αλβανία, το Δημοκρατικό Κόμμα μοιράστηκε ευρέως τη φωτογραφία και ο Μπάσα ισχυρίστηκε ότι είχε μια «έκτακτη συνάντηση» με τον Τραμπ.
Η σχέση με τον Τραμπ, για την οποία βοήθησε ο Muzin τον Μπάσα, δεν απέδωσε καρπούς. Στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.