Η υπόθεση του πρώην υπουργού Άμυνας Fatmir Mediu, ο οποίος κατηγορείται για την τραγωδία του Gerdec το 2008, όπου η ελεγχόμενη έκρηξη παρωχημένων πυρομαχικών απέτυχε και κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους, προχώρησε σε δίκη.
Οι εκρήξεις του Gerdec σημειώθηκαν στο ομώνυμο χωριό, όχι μακριά από τα Τίρανα, το 2008. Σε μια πρώην στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών, Αμερικανοί και Αλβανοί εμπειρογνώμονες πυρομαχικών ετοιμάζονταν να καταστρέψουν παλιά πυρομαχικά μέσω μιας σειράς μικρών, ελεγχόμενων εκρήξεων.
Ωστόσο, εκτυλίχθηκε μια αλυσίδα γεγονότων, η οποία οδήγησε στην έκρηξη ολόκληρης της αποθήκης. Η έκρηξη έγινε αισθητή μέχρι τα Σκόπια και οδήγησε στον θάνατο 26 ανθρώπων. Επιπλέον, 300 τραυματίστηκαν, 4000 απομακρύνθηκαν από την περιοχή και 2306 κτίρια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
Η εισαγγελία εξέδωσε αρχικά εντάλματα σύλληψης για τους επικεφαλής πολλών ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών που εμπλέκονταν στα γεγονότα.
Ο Mediu, υπουργός εκείνη την εποχή, παραιτήθηκε αλλά επανεξελέγη βουλευτής το 2009 και η δικαστική διαδικασία εναντίον του απορρίφθηκε καθώς το δικαστήριο υποστήριξε ότι η ασυλία του είχε αποκατασταθεί.
Οι εισαγγελείς δεν προώθησαν το θέμα μέχρι που το Ειδικό Εφετείο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος άνοιξε εκ νέου την υπόθεση εναντίον του 12 χρόνια αργότερα.
Η υπόθεση θα φτάσει τελικά με μια «συνοπτική διαδικασία» ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόκειται για έναν μηχανισμό σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία που προβλέπει ταχύτερη δικαστική διαδικασία με μικρότερη ποινή σε περίπτωση που κριθεί ένοχος.
Υποστηρίζεται ότι ο Mediu, ο οποίος συμμετείχε στην επίβλεψη της αποστρατιωτικοποίησης και της διάλυσης των πυρομαχικών και είχε την εποπτεία των στρατιωτικών που διοικούσαν, εξέδωσε αρκετούς εσωτερικούς κανονισμούς κατά παράβαση του νόμου.
Σύμφωνα με το ειδικό δικαστήριο, έβλαψε τα συμφέροντα του κράτους με την αθέμιτη πρόσληψη δύο εταιρειών που συμμετείχαν στην αποστρατιωτικοποίηση και κατηγορείται για κατάχρηση καθήκοντος σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα και για κατάχρηση καθήκοντος σε στρατιωτικό πλαίσιο.
Ο Dorian Matlija, ο δικηγόρος των μελών της οικογένειας των νεκρών από την έκρηξη, δήλωσε ότι η δίκη πρέπει να γίνει παρουσία τους, αφού τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να παραστεί σε άλλη συνεδρίαση.
«Οι οικογένειες των θυμάτων θα έπρεπε να είναι εκεί, είχαν τα αιτήματά τους. Το δικαστήριο θα έπρεπε να έχει απαντήσει σε αυτά τα αιτήματα και δεν τις έχει δώσει. Έχουμε τις δικές μας επιλογές προσφυγής. Θα είμαστε οπωσδήποτε παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση, όπου θα είναι ανοιχτή και δεν θα στερηθεί κανείς την ευκαιρία να συμμετάσχει. Θα παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας, τόσο σε σχέση με τη σημερινή απόφαση όσο και με τη δίκη συνοπτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Matlija.