22.6 C
Livinë
14 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ  

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ  

3 Φεβρουαρίου, 2023

                (Με δύο συνέχεις)                              Του Αντιησυχασμού

Στις 28 Γενάρη 2023, το κανάλι «Pentapostagma TV» στο youtube, επικαλέστηκε ισραηλινή γεωπολιτικό, η οποία επανάφερε στην επικαιρότητα το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας. Κατά την ισραηλινή ειδικό στη συγκεκριμένη γεωπολιτική εξέλιξη, η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην Ήπειρο, εκτός από τα νησιά που απειλεί καθημερινά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν (και ασφαλώς στη Θράκη).

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ  

Ποια όμως Ήπειρο έχει υπόψη της η Ισραηλινή εμπειρογνώμονας γεωπολιτικής;!

ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Η σήμανσή της, κατά το «Pentapostagma TV», έχει σημείο αναφοράς συνάντηση του υπευθύνου για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, με εκπροσώπους πέντε χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κρατική οντότητα, όπως είναι μεταξύ των άλλων η Ελλάδα και η Κύπρος. Ο ίδιος θέλει να τους πείσει να κάνουν ένα τέτοιο βήμα σύντομα, τονίζει η ίδια και συνεχίζει “είναι προφανές ότι μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει επίσης να ασκήσει πρόσθετη πίεση στο Βελιγράδι και να δείξει ότι δεν έχει συμμάχους σε αυτό το θέμα στην ΕΕ». Ο Βούτσιτς δέχεται επίσης πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την ίδια κατεύθυνση.

Πηγαίνοντας στο κοντινό παρελθόν, μετά την Νατοϊκή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και Σερβία, ξεχωρίζουμε το μήνυμα των ΗΠΑ προς Αθήνα. Ότι η τύχη των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται από την αναγνώριση από την ίδια του Κοσσυφοπεδίου!

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ  

Πρέπει επίσης, να προσεχτεί ότι οι ΗΠΑ και σημαντικές χώρες στην Δυτική Ευρώπη δεν έχουν εκφράσει σθεναρά την αντίθετη άποψη στις κατά καιρούς «ειδήσεις» περί της Μεγάλης Αλβανίας. Τελευταία και κατά περίεργο τρόπο δεν το πράττει ούτε η Ελλάδα και όταν μάλιστα υψηλά πολιτικά πρόσωπα των Αλβανών ποζάρουν με το χάρτη της μεγάλης Αλβανίας, πλέον ως βασικό εθνικό σύμβολο, χάρτης ο όποιος περικλείει εδάφη του ελληνικού κράτους μέχρι την Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένου και την Κέρκυρα.   

Ενώ η Τουρκία έστειλε στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο στην πρόσφατη κρίση με το Βελιγράδι, χωρίς επίσης να δεχτεί κάποια δυτική «επίπληξη». Οι δυτικοί επίσης, δεν έχουν αντιταχτεί ποτέ σθεναρά στις δηλώσεις Ερντογάν που αναφέρονται στον Νεοθωμανισμό στη Βαλκανική.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Σχετικά, το κανάλι «Pentapostagma TV» αναφέρει

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ  

Φαίνεται ότι αυτό που ακούγεται τουλάχιστον από το 1991 για το μουσουλμανικό τόξο στη Βαλκανική, αποχτάει μια δυναμική στα σχέδια για την αποδυνάμωση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, που μεγιστοποιεί ο Πόλεμος στην Ουκρανία και ταυτόχρονα, μια επιβεβαίωση του αμερικανικού δόγματος του 1943 για την ανακοπή της επέκτασης της ορθοδοξίας στην Ευρώπη και κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει ιδιαίτερα τις θέσεις της Ελλάδας.   

«Πρόκειται πιθανότατα για μεγαλόπνοα σχέδια που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι Αλβανοί με την προτροπή της Τουρκίας και ειδικά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με το σχέδιο της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει πλήρως την γεωπολιτική κατάσταση και στα Βαλκάνια.» Και ενώ το κανάλι αναρωτιέται αν όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ελλάδα; Απαντάει: «Οι Τσάμηδες της Αλβανίας και οι γνωστές αστήριχτες και παράνομες απαιτήσεις, σε συνδυασμό δράσης της τουρκικής διπλωματίας και των γνωστών μυστικών υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς Ράμα, δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον. Η Τουρκία εκτός του ότι ετοιμάζει τα δικά της σχέδια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν να έχει πλάνα και για την Αλβανία, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει για να πλήξει την Ελλάδα»

1991- Η ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ

Το 1991 αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής είχε σφυγμομετρήσει τους βουλευτές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σχετικά με τις αναμενόμενες αντιδράσεις τους σε περίπτωση ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Η απάντηση των βουλευτών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποκατασταθεί η ιστορία και για την Βόρειο Ήπειρο, άφησε σκεπτικούς την αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής με τον Έλληνα εκπρόσωπο να αντιδράει αρνητικά. Την άμεση αμοιβαιότητα Κοσσυφοπεδίου-Βορείου Ηπείρου θα αρθρώσει δημοσίως ο πλανητάρχης Κλίντον 7-8 χρόνια αργότερα, ή λίγο πριν από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο!

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «ΣΕ ΠΟΙΑ ΉΠΕΙΡΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;!»

Η συνέχεια στο επόμενο.

Σημειώνουμε όμως προκαταρκτικά ότι: Γεωγραφικά η Μεγάλη Αλβανία αντιστοιχεί με τα εδάφη υπό καταχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την οποία όπως λέει ο γνωστός Αλβανός συγγραφέας και διανοούμενος Ισμαήλ Κανταρέ από το Αργυρόκαστρο, εκπροσωπούσε πραχτικά το αλβανικό μουσουλμανικό στοιχείο. Εμείς και οι Βόσνιοι, λέει χαρακτηριστικά ο Κανταρέ ήμασταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια. Ενώ ο Τούρκος ιστορικός Mehmet Hacisalihoglu, σε διεθνές συνέδριο στα Τίρανα τον Ιούνιο του 2013, είπε ξεκάθαρα ότι  «Νομίζω ότι  όταν οι εθνικές ιστοριογραφίες των λαών της Βαλκανικής επιδιώκουν να προσεγγίσουν τους Οθωμανούς ως εχτρούς, ως καταχτητές …. πρέπει να ειπωθεί ότι…. εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αλβανοί είναι επίσης καταχτητές και όχι μόνο οι Τούρκοι»  Υπό το σκεπτικό αυτό η τουρκική πλευρά, από το 2005 είχε ζητήσει από Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία την τροποποίηση των βιβλίων της Ιστορίας περί των σχέσεων  των Αλβανών με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.  

Το Μάιο του 2015 ο Ερντογάν θα δηλώσει στα Τίρανα ότι οι Ανατολικές ακτές της Αδριατικής αποτελούν τα δυτικά σύνορα της νέας οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης, πολλοί αναλυτές έχουν παρατηρήσει και επισημάνει τη χρησιμοποίηση από τον Ερντογάν της Αλβανίας, ειδικά με το Ράμα, ως ένα δεύτερο μέτωπο κατά της Ελλάδας.  

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις