Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, κατά την ομιλία του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για τους λαθρομετανάστες, στα οποία θα εμπλέκονται στρατός, πολιτικές δυνάμεις και υπηρεσίες πληροφοριών.
«Σχεδόν το ένα τρίτο των αιτούντων άσυλο είναι από την Αλβανία. Ο κόσμος που ήρθε πρέπει να γυρίσει πίσω. Όσοι έχουν μείνει πίσω να αποχωρήσουν το συντομότερο», είπε.
Ο Σούνακ υπογράμμισε ότι στις αρχές του νέου έτους θα εισαγάγει νομοθεσία για να διασφαλίσει ότι τα άτομα που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η παράνομη μετανάστευση είναι «άδικη» για τους Βρετανούς, τους νόμιμους μετανάστες και τους νόμιμους αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα 400 ειδικών για να χειρίζεται αιτήματα των Αλβανών.
Οι συνοριακοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν επίσης έδρα στην Αλβανία στο πλαίσιο νέας συμφωνίας με τη χώρα.
Παρουσίασε το σχέδιο 5 σημείων για την αναχώρηση Αλβανών μεταναστών από την Αγγλία:
Πρώτον, θα υπάρξει μια νέα, ενοποιημένη διοίκηση μικρών πλοίων, στην οποία θα συμμετέχουν οι στρατιωτικοί, οι πολιτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών.
Δεύτερον, θα απαγορευτεί στους λαθρομετανάστες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τρίτον, οι αιτούντες άσυλο δεν θα φιλοξενούνται πλέον σε ξενοδοχεία, αλλά σε κοιτώνες και στρατιωτικές αποθήκες.
Τέταρτον, θα γίνει πολύ σαφές στους υπαλλήλους που χειρίζονται υποθέσεις ασύλου ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής χώρα. Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας θα πρέπει να το αποδείξουν, είπε ο Σούνακ.
Πέμπτον, στις αρχές του νέου έτους η κυβέρνηση θα θεσπίσει νόμους για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο εκεί.
Αυτή είναι μια πολιτική που πρότεινε η Suella Braverman, η υπουργός Εσωτερικών, στη συνέλευση των Συντηρητικών.