9.7 C
Livinë
2 Δεκεμβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Στην γκρίζα λίστα της ΕΕ η Αλβανία για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση

Στην γκρίζα λίστα της ΕΕ η Αλβανία για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την Τρίτη να επαναταξινομήσουν την Αλβανία ως μέρος μιας λίστας 18 χωρών που πρέπει να «βελτιώσουν τη δημοσιονομική διακυβέρνηση» ως μέρος της μάχης κατά των φορολογικών παραδείσων

Ένα ακόμη πλήγμα για τον Ράμα, ο οποίος επιμένει εδώ και καιρό στα σχέδιά του να κάνει φορολογική αμνηστία στην Αλβανία.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο κατάλογος των 18 χωρών, που περιλαμβάνει και την Αλβανία, «βασίζεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βελτίωση της χρηστής δημοσιονομικής διακυβέρνησης», ενώ προσθέτει ότι «η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά αυτές τις δεσμεύσεις για να διασφαλίσει την εφαρμογή τους».

Η Αλβανία αφαιρέθηκε από τη λίστα των χωρών υπό παρακολούθηση το 2019 για να επιστρέψει το 2023. Οι συγκεκριμένοι λόγοι για την επιστροφή της παρακολούθησης δεν αναφέρονται, αλλά η λίστα περιλαμβάνει χώρες που, σύμφωνα με την ΕΕ, αποτυγχάνουν στη δημοσιονομική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολογία και που δεν σέβονται τα ελάχιστα πρότυπα συνεργασίας με την Ε.Ε. Η επιστροφή στη λίστα δεν έχει να κάνει με τα σχέδια για δημοσιονομική αμνηστία, αλλά έχει να κάνει με τους δημοσιονομικούς νόμους που ισχύουν σήμερα στην Αλβανία.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν την καταπολέμηση του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων το 2016 με ένα γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιφορτισμένο με τον εντοπισμό χωρών που επιδιώκουν αποτελεσματικά να κερδίσουν έσοδα επιτρέποντας σε εταιρείες από άλλες χώρες να αποφεύγουν φορολογικές υποχρεώσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Δεκαέξι χώρες, όπως η Αμερικανική Σαμόα, η Ανγκουίλα, οι Μπαχάμες, η Ρωσία ή οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, βρίσκονται στη μαύρη λίστα της ΕΕ επειδή αρνήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες των Βρυξελλών να δημιουργήσουν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα διεθνώς. Δεκαοκτώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ και άλλων, βρίσκονται στη γκρίζα λίστα, χώρες που συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες, αλλά υπάρχουν κενά στη νομοθεσία τους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διεθνείς εταιρείες για να αποφύγουν τις κανονικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις. Οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου βρίσκονται στη λίστα επιτρεπόμενων.

Η Αλβανία έχει επί του παρόντος αρκετούς τέτοιους νόμους που επιτρέπουν στις ξένες εταιρείες να πληρώνουν μειωμένο συντελεστή εταιρικού φόρου, όπως η απαλλαγή από τον εταιρικό φόρο για ξενοδοχεία πέντε αστέρων ή μειωμένος συντελεστής, υποτίθεται ότι θα τονώσει την οικονομία, αλλά στην πραγματικότητα, είναι προς όφελος ενός ελάχιστου αριθμού επιχειρηματιών.

Η Αλβανία έχει πέσει θύμα του φαινομένου της μεταφοράς κερδών όλα αυτά τα χρόνια, όπου διάφορες πολυεθνικές εταιρείες κατάφεραν με επιτυχία να μεταφέρουν τα κέρδη που αποκτήθηκαν στην Αλβανία στις αδελφές ή μητρικές τους εταιρείες σε διαφορετικούς δημοσιονομικούς παραδείσους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρου κερδών στην Αλβανία. Ένας νόμος του 2016 υποτίθεται ότι θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά τα αρχεία της φορολογικής διοίκησης δεν δείχνουν εάν ο νόμος εφαρμόστηκε ποτέ.

Εν τω μεταξύ, τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης για δημοσιονομική αμνηστία, τα οποία η κυβέρνηση Ράμα επιμένει ότι εξακολουθούν να ισχύουν παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κινδυνεύουν να μετατρέψουν την Αλβανία όχι μόνο σε δημοσιονομικό παράδεισο, αλλά και σε παράδεισο του εγκλήματος. Η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να περάσει έναν τέτοιο νόμο και τις δύο φορές αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή λόγω διεθνών πιέσεων. Λέει ότι θα προσπαθήσει ξανά αργότερα φέτος. 

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις