Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε την απόσυρση μιας αμφιλεγόμενης έκθεσης που ισχυρίζεται ότι Αλβανοί και Κοσοβάροι ενεπλάκησαν στη διακίνηση οργάνων στο τέλος του πολέμου Κοσόβου-Σερβίας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ.
Στην ομιλία του, ο Ράμα υπερασπίστηκε τον Χασίμ Θάτσι και ζήτησε από τη συνέλευση να αποσύρει μια έκθεση του 2011 που συνέταξε ο Ελβετός εισαγγελέας Ντικ Μάρτι, η οποία προέβαλε αβάσιμους κατ’ εκείνον ισχυρισμούς ότι το Κόσοβο και η Αλβανία είχαν εμπλακεί σε εμπορία οργάνων εν μέσω της σύγκρουσης. Η έκθεση Μάρτι εγκρίθηκε από την ολομέλεια, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία.
«Η Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ηθική υποχρέωση να διορθώνει κάθε λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να αποσύρει την έκθεση που χαρακτήρισε ψευδώς την Αλβανία ως έναν από τους συμμετέχοντες στην εμπορία οργάνων από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Ράμα.
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ μην πάρω θέση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, διότι η αδικία απέναντι στον KLA (Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου) και τον πρώην ηγέτη του Χασίμ Θάτσι ξεκίνησε ακριβώς από εδώ, υπό την κακόβουλη επιρροή του πρώην τότε μέλους του, της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το 2010, η Κάρλα ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ισχυρίστηκε ότι μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) διακινούσαν τα όργανα Σέρβων υπηκόων που παρέμεναν στη χώρα μετά το τέλος του πολέμου.
Οι ισχυρισμοί δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο και το ΣτΕ διόρισε τον Μάρτι για τη σύνταξη έκθεσης.
Ισχυρίζεται ότι δεκάδες κυρίως Σέρβοι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε ένα «κίτρινο σπίτι» κοντά στο Burrel στην κεντρική Αλβανία από τον Ιούνιο του 1999 έως τον Μάιο του 2000, όπου τους αφαιρούσαν συστηματικά τα όργανα. Τα όργανα θα μεταφέρονταν στη συνέχεια στο αεροδρόμιο ή στην ακτή και θα στέλνονταν στο εξωτερικό.
Εκείνη την εποχή, ο Μάτι Ράατικαϊνεν, επικεφαλής της μονάδας εγκλημάτων πολέμου της EULEX, της Ευρωπαϊκής Αποστολής Δικαίου και Δικαιοσύνης στο Κόσοβο, τόνισε ότι «είναι γεγονός πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο σε αυτή την υπόθεση»
Με την πάροδο των ετών, οι πολιτικοί και όσοι ερευνούν την υπόθεση έχουν επίσης τονίσει τις σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις πίσω από μια τέτοια επιχείρηση, δεδομένου ότι οι δρόμοι στην περιοχή εκείνη την εποχή είτε δεν υπήρχαν είτε χρειάζονταν μέρες για να περάσουν, καθιστώντας τη μεταφορά οργάνων εξαιρετικά δύσκολη.
Ο Ράμα συνέχισε ότι ο Θάτσι δικάζεται τώρα από ειδικό δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο έχει συσταθεί από τον δημοκρατικό κόσμο, αλλά υποστηρίζεται από μια έκθεση, η οποία, όπως είπε, «χρηματοδοτήθηκε διαβολικά από τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Μια ειδική ομάδα της ΕΕ που διερεύνησε τους ισχυρισμούς του Μάρτι βρήκε αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, αλλά όχι για εμπορία οργάνων. Είδε τη δημιουργία Ειδικών Επιμελητηρίων στη Χάγη το 2015 για τη διερεύνηση πρώην μελών του KLA, προς μεγάλη οργή του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο διερωτήθηκε γιατί δεν δημιουργήθηκε παρόμοια δομή για τη Σερβία, η οποία υποκίνησε τη βία.
Οι ισχυρισμοί, είπε, είναι «εντελώς αβάσιμοι» και αποτελούν «εγκληματική εκστρατεία για τη συκοφάντηση της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου».