21.4 C
Livinë
4 Οκτωβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Στις 14 Μαΐου, οι Αλβανοί επιλέγουν μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών ή κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Στις 14 Μαΐου, οι Αλβανοί επιλέγουν μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών ή κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ινστιτούτα όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στον κόσμο, δημοσίευσε ανάλυση για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία. Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής και Βαλκανίων (IFIMES) από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, αναλύει τακτικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και σε όλο τον κόσμο. Από την εκτενή ανάλυση «Τοπικές εκλογές στην Αλβανία 2023: Μια επιλογή μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών και/ή κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;», επισημαίνουμε τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα σημεία

Τακτικές τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Δημοκρατία της Αλβανίας στις 14 Μαΐου 2023. Οι τελευταίες τοπικές εκλογές διεξήχθησαν στις 30 Ιουνίου 2019, οι οποίες μποϊκοτάρονταν από την αντιπολίτευση και όπου η συμμετοχή ήταν μόλις 21,6%. Έτσι όλες οι θέσεις στις τοπικές αυτοδιοικήσεις καταλήφθηκαν από υποψήφιους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) του Έντι Ράμα. Οι τελευταίες τοπικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, καθώς η αλβανική αντιπολίτευση εγκατέλειψε τις εργασίες της Συνέλευσης και συνέχισε τις πολιτικές δραστηριότητες στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ράμα, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και προκήρυξη γενικών εκλογών.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 3.650.550 εκλογείς σε 5.211 εκλογικά τμήματα. Στις εκλογές συμμετέχουν 48 πολιτικά κόμματα με 23.788 υποψηφίους, εκ των οποίων 144 διαγωνίζονται για τη θέση του Δημάρχου, εκ των οποίων οι 15 είναι γυναίκες. Τις εκλογές θα παρακολουθούν 324 διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Η Αλβανία έχει 61 δήμους και η χώρα χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Αλβανία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2014 και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στα τέλη του 2022. Μεταξύ των καθηκόντων που πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία είναι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η καταπολέμηση του εγκλήματος (εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων) και η διαφθορά, η έλλειψη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, η αποπολιτικοποίηση των θεσμών, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και εγκαθιδρύοντας έναν πιο δυναμικό διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης. και της αντιπολίτευσης να καταστήσουν τις μεταρρυθμίσεις πιο ολοκληρωμένες και επιταχυνόμενες.
Οι πολιτικές πιέσεις, ο εκφοβισμός, η διαφθορά και οι περιορισμένοι πόροι εμπόδισαν τη δικαστική εξουσία να λειτουργεί πλήρως, ανεξάρτητα και αποτελεσματικά. Η διαφθορά είναι παρούσα σε όλα τα τμήματα και σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα ήταν ανεπιτυχής στην εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του τριπλού σεισμού του 2019.

Συνασπισμός «Μαζί Κερδίζουμε» ενάντια στο Σοσιαλιστικό Κόμμα
Αν και πρόκειται για τοπικές εκλογές στις οποίες δεν θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των κύριων πολιτικών κομμάτων, η κύρια προεκλογική κούρσα είναι μεταξύ του επικεφαλής του SP και νυν πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε», του οποίου ηγείται. από δύο βετεράνους της αλβανικής πολιτικής και πρώην Αλβανούς προέδρους Σαλί Μπερίσα και Ιλίρ Μέτα.
Αν και υπάρχει αγώνας για κάθε θητεία και κάθε ψήφο, η προεκλογική εκστρατεία εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μεγάλες πόλεις όπως τα Τίρανα, το Ελμπασάν και το Δυρράχιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν δίκαιο βαθμό ισότητας μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του συνασπισμού «Μαζί Νικάμε». Ο συνασπισμός «Μαζί Νικάμε» κυριαρχεί στα βόρεια της Αλβανίας (Σκόδρα, Τροπόγια, Κούκες, Λέζα και Χας), ενώ η υποστήριξη αυξάνεται και στα νότια της χώρας.

Τα αποτελέσματα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων στην Αλβανία δεν δείχνουν πάντα αξιόπιστους δείκτες για τη διάθεση του εκλογικού σώματος σχετικά με την ημέρα των εκλογών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούνται ως βάση για τον καθορισμό των εκλογικών στρατηγικών και τη διεξαγωγή συζητήσεων και αναλύσεων αυτών των αποτελεσμάτων.

Τοπικές εκλογές – Επιλογή μεταξύ καρτέλ ναρκωτικών και/ή κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;
Όταν ο Έντι Ράμα ξεκίνησε την αστυνομική επιχείρηση για την καταστροφή του χωριού Λαζαράτ, που ήταν το κέντρο της επιχείρησης ναρκωτικών, αναμενόταν μια τελική αντιπαράθεση με την επιχείρηση ναρκωτικών. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αυτή η επιχείρηση τέθηκε υπό τον έλεγχο του ίδιου του Έντι Ράμα και αντί για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και εκδημοκρατισμό του κράτους, ξεκίνησε τη διαδικασία «κανναβοποίησης της Αλβανίας». Σημαντικό μέρος της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται υπό κάνναβη και αυτή η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια πολιτικών-εγκληματικών δομών. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα, η Αλβανία μετατράπηκε σε εγκληματικό καταφύγιο εγκληματιών από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Ελαφρυντικό για τις εγκληματικές δομές είναι το καθεστώς χωρίς βίζα που έχει η Αλβανία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιτρέπει στους εγκληματίες την ελεύθερη κυκλοφορία και τις επιχειρήσεις και τεράστια κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων. Ο Έντι Ράμα πίσω από την πλάτη του έκλεισε τις πόρτες στην Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ, αφού ενώ ο Ράμα είναι επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης δεν υπάρχει είσοδος στην Ε.Ε.

Στην Έκθεση για τη Διεθνή Στρατηγική Ελέγχου των Ναρκωτικών, η Αλβανία έχει γίνει η πηγή κάνναβης και η βάση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που διακινούν παράνομα ναρκωτικά από τις χώρες προέλευσης στις ευρωπαϊκές αγορές. Η αλβανική κάνναβη αποστέλλεται στην Τουρκία και ανταλλάσσεται με ηρωίνη και κοκαΐνη, την οποία οι Αλβανοί πολίτες μεταφέρουν λαθραία σε όλη την Ευρώπη. Οι αλβανικές αρχές κατέγραψαν αύξηση στις κατασχέσεις κοκαΐνης το 2021 μέσω του λιμανιού του Δυρραχίου, κυρίως σε αποστολές μπανάνας από τον Ισημερινό. Η αλβανική αστυνομία συμμετείχε σε πολλές διασυνοριακές επιχειρήσεις επιβολής του νόμου το 2021, Αλβανοί υπήκοοι συνελήφθησαν μεταξύ άλλων στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.
Οι αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς ομολόγους τους για τη σύλληψη και κατάσχεση αποστολών ναρκωτικών και εργαστηρίων επεξεργασίας ναρκωτικών στην Αλβανία, καθώς και κατάσχεση περιουσίας στην Αλβανία που σχετίζεται με το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών. Τα αλβανικά δικαστήρια κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Ylli Didani τον Απρίλιο του 2021, μετά τη σύλληψή του στις 31 Μαρτίου 2021 στις ΗΠΑ.

Δημιουργήθηκε η Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΣΠΑΚ). Το 2021 σημειώθηκαν ορισμένες επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης 38 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας εισαγγελέας και αρκετοί ανώτεροι αστυνομικοί, στο πλαίσιο μιας μεγάλης διεθνούς έρευνας για τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι Αλβανοί πολίτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές και οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και η Αλβανία αποτελεί βασικό στοιχείο της βαλκανικής διαδρομής διακίνησης ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία. Αλβανικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος είναι παρούσες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Ισημερινού, της Κολομβίας και του Περού, και έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένες αλυσίδες προμήθειας, μεταφοράς, διανομής και πωλήσεων. στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και την ΗΠΑ.

Το βίαιο έγκλημα στην Αλβανία συνδέεται συχνά με το οργανωμένο έγκλημα και με δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι έχουν υποστεί εκφοβισμό. Το σχετικά αδύναμο κράτος δικαίου, η διαφθορά και η υψηλή ανεργία είναι τα κύρια προβλήματα του αλβανικού ελέγχου στο εμπόριο ναρκωτικών. Οι μεταρρυθμίσεις της ποινικής δικαιοσύνης στην Αλβανία περιλαμβάνουν την απομάκρυνση δικαστών και εισαγγελέων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα ή/και έχουν ανεξήγητη προσωπική περιουσία. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών και της δημιουργίας ικανοτήτων για τους εισαγγελείς και τους ανακριτές του SPAK, βελτιώνοντας τη διοργανική συνεργασία στις έρευνες, διορθωτικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και την παροχή εξειδικευμένου εξοπλισμού για τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει τη δικαστική μεταρρύθμιση, να ενισχύσει τους κανονισμούς και την εποπτεία κατά του ξεπλύματος χρήματος και να εργαστεί για την εξάλειψη της επιρροής του οργανωμένου εγκλήματος στην αλβανική κυβέρνηση και κοινωνία.

Η εξειδικευμένη δομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (ΣΠΑΚ), που αποτελείται από την Ειδική Εισαγγελία (PP) και το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (BKH) είναι αναρμόδια. Έχει σημειωθεί πρόοδος στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα και αυτό θα πρέπει να ενταθεί στο μέλλον. Πρέπει επίσης να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξασφάλιση αυξημένων διώξεων και επιβολής τελικών αποφάσεων, ιδίως σε υψηλό επίπεδο. Η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της εμπορίας ανθρώπων και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παραμένουν τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω αποτελέσματα. Δείκτης της κατάστασης στην Αλβανία είναι η αύξηση του αριθμού των Αλβανών πολιτών που υποβάλλουν αιτήματα ασύλου σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

«Η Αλβανία παραμένει ευάλωτη στο ξέπλυμα χρήματος λόγω της διαφθοράς, της παρουσίας δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και των κενών στη νομοθεσία και την εποπτεία». Η Αλβανία έχει μεγάλη οικονομία μετρητών και έναν άτυπο τομέα, με σημαντικά εμβάσματα και ροές επενδύσεων από το εξωτερικό. Η διακίνηση ναρκωτικών και άλλες δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος είναι οι κύριες πηγές ξέπλυμα χρήματος. «Οι αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις συνδέονται με δίκτυα που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική».
Συχνές υποθέσεις με διεθνείς διαστάσεις δείχνουν τις διασυνδέσεις του καθεστώτος Ράμα με διεθνείς παράγοντες και τη διαφθορά ξένων αξιωματούχων (η περίπτωση του πρώην αξιωματούχου του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ). Η ίδρυση ή ενίσχυση πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών γύρω από τον Πρωθυπουργό Rama (Agency for Joint Management, Agency for Media and Information, Agency for Strategic Programming and Aid Coordination) χωρίς ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης και χωρίς συστηματική προσοχή στην εποπτεία και τις γραμμές αναφοράς εγείρει ερωτήματα σχετικά με αποτελεσματικό συντονισμό και παροχή υπηρεσιών από φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι επικείμενες τοπικές εκλογές στην Αλβανία υπερβαίνουν τον χαρακτήρα και τη σημασία των τοπικών εκλογών, επειδή αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια τελική αντιπαράθεση με το καθεστώς του Έντι Ράμα και την αποποινικοποίηση της Αλβανίας. Η συμμαχία του Σαλί Μπερίσα και του Ιλίρ Μέτα μέσω του συνασπισμού «Bashkë Fitomje» συγκεντρώνει τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και εκπροσωπεί ένα μαζικό κίνημα δυσαρεστημένων πολιτών της Αλβανίας, για να ξεκινήσει τον αγώνα για την τελική αντιπαράθεση με το καρτέλ ναρκωτικών, το έγκλημα και τη διαφθορά.
Οι τοπικές εκλογές αντιπροσωπεύουν ένα είδος επιλογής για τους πολίτες της Αλβανίας, είτε θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα ένα καρτέλ ναρκωτικών ή/και μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, κάτι που ως επί το πλείστον έχει αρνηθεί ή κλαπεί από τους πολίτες τα τελευταία 10 χρόνια. Οι εκλογές πρέπει να είναι διαφανείς, ελεύθερες και δίκαιες χωρίς να αγοράζονται ψηφοφόροι και ψήφοι από «μαύρα ταμεία», τα οποία παρέχονται από βρώμικα χρήματα από την επιχείρηση ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων, επειδή τα έσοδα από την επιχείρηση ναρκωτικών υπερβαίνουν το μέγεθος του προϋπολογισμού του αλβανικού κράτους . Η πολιτική ιδέα της διατήρησης του Έντι Ράμα στην εξουσία βασίζεται στην αγορά ψήφων και τον εκφοβισμό, και για τους σκοπούς αυτούς έχει απεριόριστα χρηματικά ποσά αμφιβόλου προέλευσης και έναν κατασταλτικό μηχανισμό.

Ράμα εναντίον ισχυρής κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ)
Δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου για την Εγγραφή Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2021. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έλαβε κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αγορά ηλεκτρονικού μητρώου μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και συνήφθη σύμβαση για την υλοποίησή του τον Μάιο του 2022. Δεν υπήρξε πρόοδος στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη δημιουργία περιβάλλοντος της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως όσον αφορά τον νόμο για τους εθελοντές.
Η θεσμική συνεργασία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της κυβέρνησης πρέπει ακόμη να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Μια ενισχυμένη κοινωνία των πολιτών είναι βασικό συστατικό οποιουδήποτε δημοκρατικού συστήματος, το οποίο είναι ελλειμματικό στην Αλβανία και το οποίο φοβάται ξεκάθαρα ο Έντι Ράμα.

Μια μεταβατική κυβέρνηση είναι απαραίτητη και απαραίτητη για την προετοιμασία πρόωρων εκλογών
Η Αλβανία βρίσκεται σε κατάσταση σιωπηλού εμφυλίου πολέμου, μιας εξαιρετικά πολωμένης και διχασμένης κοινωνίας, με αύξηση του αριθμού των δολοφονιών, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη. Γιατί η Αλβανία είναι μια διχασμένη κοινωνία; Για να ασχοληθείτε με την επιχείρηση ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, το έγκλημα, τη διαφθορά, χρειάζεστε μια ξεχωριστή κοινωνία, η οποία θα απομακρύνει την προσοχή από τη συμμετοχή στην επιχείρηση ναρκωτικών.
Με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα το 1991, οι παλιές δυνάμεις ηττήθηκαν. Με την άνοδο του Έντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματός του (SP), που έχει τις ρίζες του στο πρώην κομμουνιστικό κόμμα της Αλβανίας, αυτές οι δυνάμεις γνώρισαν ξανά άνοδο. Στην επιθυμία του να παραμείνει στην εξουσία, ο Ράμα θα προσπαθήσει να μεταφέρει την κρίση από την Αλβανία στην περιοχή και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η Αλβανία χρειάζεται έναν νέο κύκλο εκδημοκρατισμού και αποποινικοποίησης του κράτους.

Οι διαδικασίες στην περιοχή, που ξεκίνησαν αρχικά στη Βόρεια Μακεδονία, εξαλείφουν σταδιακά τους φορείς της αποσταθεροποίησης, του εγκλήματος και της διαφθοράς, όπως ο Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE), ο Χασίμ Τάτσι (PDK), ο Μπόικο Μπορίσοφ (GERB) και μετά την πτώση του Milo Djukanović (DPS), σειρά έχουν οι Milorad Dodik (SNSD) και Edi Rama (SP). Ο Έντι Ράμα δεν υποστήριξε χωρίς λόγο τον Μίλο Τζουκάνοβιτς στις τελευταίες εκλογές στο Μαυροβούνιο, γιατί η υποστήριξη στον Τζουκάνοβιτς είναι υποστήριξη στον εαυτό του και παρόμοια αντίληψη και τρόπος διακυβέρνησης.
Οι τοπικές εκλογές πιθανότατα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Η μεγαλύτερη «επιτυχία» του Έντι Ράμα είναι ότι επί διακυβέρνησής του καθιέρωσε τη θέση της Αλβανίας ως αναμφίβολα τη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις