Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης
Ενώ στους Δήμους του Βορρά του Κοσσυφοπεδίου που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από γηγενείς Σέρβους επικρατεί ένταση στα όρια της σύγκρουσης, οι κυβερνητικές αρχές της αποσχισθείσας από τη Σερβία το 1999 κρατικής οντότητας, υπέγραψαν σήμερα αίτημα ένταξης στην ΕΕ. Είχαμε εδώ και μήνες γράψει ότι οι κοσοβάρικη πολιτική τάξη επιδιώκει να επωφεληθεί της κατάστασης που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να προωθήσει τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι δείχνει να προκαλεί κρίση και ρήξη, ίσως και στην σχέση με την Ουάσιγκτον, ακριβώς λόγω των χειρισμών στη διαδικασία διαλόγου με το Βελιγράδι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα πράγματα στην καρδιά της Βαλκανικής κρέμονται σε μια κλωστή. Η παρουσία της EULEX (δύναμη της ΕΕ για το Νόμο και την Τάξη) και της KFOR (δύναμη του ΝΑΤΟ) αλλά και ακόμη η αμερικανική πολυάριθμη στρατιωτική παρουσία στη βάση του Μπονστύλ στο Κόσοβο, αμφισβητούνται ευθέως απ’ το Βελιγράδι, ως προς τη νομιμότητά τους.
Φαίνεται ότι η συμφωνία που είχαν υπογράψει στις εργασίες του ΟΗΕ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών με τον Σέρβο ομόλογο του, προ τριών σχεδόν μηνών, ως μνημόνιο συνεργασίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αρχίζει να εφαρμόζεται. Πλην, όμως, εφαρμόζεται ως συνέπεια ενεργειών της Πρίστινα. Η εμμονή της αλβανικής διοίκησης της περιοχής για άμεση εφαρμογή κάποιας διοικητικής ρύθμισης για τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων σερβικής καταγωγής πολιτών της περιοχής, προσέλαβε πολιτική ουσία.
Σχετικά Θέματα