Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας
Όπως και να έχει, η ματαίωση της Επίσκεψης του Πρωθυπουργού μας στις περιοχές της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αποτελεί ένα δυσάρεστος γεγονός. Τόσο το περισσότερο όταν οι καιρικές συνθήκες της Τετάρτης, 07.12.2022, (ως υποψήφια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό της Αλβανίας), διαψεύσαν το επίσημο επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για την αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
Το θετικό της αναβολής έγκειται στο ότι, ύστερα από τόσα χρόνια, όχι βέβαια 31, το θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας μπήκε, έστω και για μερικές ώρες, δυναμικά στην ατζέντα της ελληνικής επικαιρότητας. Έστω και απλώς ως αναφορά λόγω συγκυρίας, χωρίς κάποια ουσία. Κρέμασε στον ορίζοντα την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή ίσως προσεχτεί αντικειμενικά και ουσιαστικά η ζωτικότητα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Έριξε άπλετο φως στην κατάσταση του Ελληνισμού στην Αλβανία και κυρίως στην πολιτική του διαχείριση και εκπροσώπηση. Συνέβαλε στη συντήρηση της φοράς διάσπασης και σύγκρουσης μεταξύ των Ελλήνων. Επιβεβαίωσε το αξεπέραστο του κατεστημένου που αποποιείται τις εθνικές ευθύνες και ενοχές για την κατάσταση σε αφανισμό των Ελλήνων, αναζητώντας τες μόνο στην Αλβανική πλευρά, γιατί αυτό πιάνει εύκολα στην προπαγανδιστική εσωτερική κατανάλωση. Δυστυχώς όμως για μας κανείς δε θέλει να δει ότι εκείνη μια χαρά πετυχαίνει τους σκοπούς της.
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν ο παράγοντας καιρός που εμπόδισε την πραγματοποίηση της επίσκεψης Μητσοτάκη στις περιοχές μας. Ούτε οι αναφορές σε φόβους για την ασφάλεια του Πρωθυπουργού μας. Ούτε σε πιθανά εμπόδια από αλβανικής πλευράς.
Η επίσκεψη αναβλήθηκε διότι ο Πρωθυπουργός διανοήθηκε έστω και πολύ αργά ότι το μήνυμά του προς τους Έλληνες ότι «είμαστε εδώ, είμαστε στο πλευρό σας» με ανταλλαγή τον μαζικό ενθουσιασμό των Βορειοηπιερωτών, δεν προέκυπτε. Οι Βορειοηπειρώτες, με την δική τους επιμονή, υπομονή και τρόπο ζητούν από την Ελλάδα την εκπλήρωση του εθνικού της χρέους προς τα «αδέρφια» της Έλληνες, που τόσα πολλά, αίμα, χρήμα, δόξα, πρόσφεραν για την Πατρίδα και το Έθνος. Διαπιστώθηκε ότι ούτε η μεταφορά κόσμου από Ελλάδα θα εξασφάλιζε τον απαιτούμενο ενθουσιασμό. Μάλιστα μπορεί το εγχείρημα να λειτουργούσε μπούμερανγκ.
ΟΙ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ «ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ» ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ.
Από την άλλη το επιτελείο προετοιμασίας της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, παρατήρησε ότι ήταν δύσκολο ώστε ο Ελληνισμός της Αλβανίας να παρουσίαζε έναν ενιαίο, ομόψυχο και μαζικό εθνικό ελληνικό ιστό. Υπήρξε μάλιστα και μια σημαντική εξέλιξη. Οι πολιτικοί παράγοντες του χώρου, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν σε καμιά περίπτωση κοινή γλώσσα, ούτε στα εθνικά θέματα, (ούτε από κοινού, ούτε κάποια παράταξη είχε να υποβάλλει ένα υπόμνημα στον Πρωθυπουργό με τα αιτήματα του Ελληνισμού της Αλβανίας) εκδήλωσαν θάρρος μέχρι όρους για πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Ή να δείξουν προς τα έξω ότι χαίρει ο καθένας προσωπικά την στήριξη της Αθήνας. (Κινήθηκαν έτσι διότι ίσως κατάλαβαν την αδυναμία και ανάγκη του Πρωθυπουργού για την επίσκεψη αυτή.) Από την άλλη υπήρξαν διεργασίες, ζυμώσεις και πιέσεις ώστε να αποδοθεί ο πρωταγωνιστικός αυτός ρόλος στους γνωστούς μέχρι τώρα παράγοντες, ΟΜΟΝΟΙΑ- ΚΕΑΔ- εκκλησία.
Θέλω να πιστεύω ότι στις καταστάσεις αυτές το λιγότερο κακό ήταν η αναβολή της επίσκεψης.
Εδώ όμως προκύπτουν κάποια σημαντικά συμπεράσματα. Η Αθήνα πλέον δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει σοβαρούς συνομιλητές στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα και έχει αφήσει το παιχνίδι όλο στο χέρι της Αλβανικής πλευράς. Δεύτερο, οι εσωτερικοί παράγοντες του Ελληνισμού της Αλβανίας δεν μπορούν οριστικά να βρουν ούτε καταρχήν, κάποιες κοινές συντεταγμένες σε όφελος του Ελληνισμού τον οποίο ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 20ες ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
Αυτή η κατάσταση δεν δικαιολογεί την επόμενη κίνηση του Πρωθυπουργού, η οποία φαίνεται ότι ήταν συνέπεια της πίεσης του κατεστημένου της τελευταίας 25ετίας. Κυκλοφόρησε φωτογραφία από τα Τίρανα με στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ (Ντούλε- Κάγιο-Μπελέρη). Πρώτο, η ηγεσία αυτή, τουλάχιστον στην ΟΜΟΝΟΙΑ, είναι από καιρό εκπρόθεσμη. (Ο Ντούλες ανανέωσε την 22η θητεία επικεφαλής του ΚΕΑΔ με το συνέδριο φάρσα). Δεύτερο, εκπροσωπούν την ελάχιστη μειοψηφία του Ελληνισμού στην Αλβανία. Τρίτο. Είναι υπεύθυνη για το κλίμα διάσπασης, μειοδοσίας και εθνικής συρρίκνωσης του Ελληνισμού. Τέταρτο. Συντηρεί στο ακέριο την εσωπολιτική αντιπαράθεση, η οποία πλέον εκδηλώνεται ως μονομαχία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπου νικητής είναι μονίμως, και βαθαίνοντας το σκορ, η Αλβανία. (Είτε, ως κυβέρνηση στην οποία ανήκουν συγκεκριμένα οι νυν δήμαρχοι του Ελληνισμού και ένας Έλληνας μειονοτικός βουλευτής, είτε ως αντιπολίτευση στην οποία ανήκει η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ με ένα βουλευτή στις γραμμές του Δ. Κόμματος, το Ντούλε με 800 ψήφους)
Η ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ
Μιλάει γι΄αυτό και η σιωπή των άλλων παραγόντων, ΜΕΓΑ, Σοσιαλιστών κλπ. Η μη αναγνώρισή τους από την Αθήνα, τους απαλλάσσει από τις εθνικές ευθύνες, τις οποίες χρεώνεται δικαιολογημένα η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ. Δεύτερο, νιώθουν ικανοποιημένοι διότι θα περιμένουν στη γωνία τους «εκπρόσωπους» της Αθήνας για να τους φάνε και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Θα έχουν με το μέρος τους όχι μόνο την αλβανική πλευρά, την κυβέρνηση, αλλά και τους Έλληνες ψηφοφόρους. Η πλειοψηφία τους χρεώνει στην ηγεσία ΟΜΟΝΟΙ-ΚΕΑΔ την εθνική απογοήτευση. Συνεπώς την αντιμετωπίζει ως περισσότερο επικίνδυνη από τους Έλληνες εκπροσώπους στα αλβανικά κόμματα. (Και η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ όμως εναποθηκεύουν την πολιτική τους ύπαρξη επίσης στα αλβανικά κόμματα, αλλά αυτούς δε τους κατακρίνει κανείς . Έχουν εθνικό “άσυλο”) Η στάση των Ελλήνων στρέφεται και κατά της Αθήνας επειδή για περισσότερα από 20 χρόνια τώρα δεν λαμβάνει το μήνυμα της πλειοψηφίας των Ελλήνων ότι το κατεστημένο αυτό πρέπει να φύγει. Η παροχή στήριξης από τον Πρωθυπουργό προς το κατεστημένο θα κάνει πιο σφοδρή τη σύγκρουση, όταν οι δυνάμεις των Ελλήνων εξαντλούνται.
Ο ΡΑΜΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΈΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.
Ωστόσο, φάνηκε ότι ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Τίρανα, σε διμερές επίπεδο, ήτα το θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Απ όσα όμως έδειξαν τα κανάλια, η συζήτηση για το θέμα αυτό είχε γεύση λεμονάδας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παριστάνει τον εκπρόσωπο του Ελληνισμού της Αλβανίας εφόσον είπε ότι οι Έλληνες στη Δερβιτσάνη πριν από κάποιες βδομάδες, του ζήτησαν να φέρει ι Ράμα τον Μητσοτάκη στη Μειονότητα, για να δει έργα που ο Ράμα κάνει εδώ (!!!) (Θυμάστε πιστεύω το βιντεομήνυμα με το δήμαρχό μας να απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό με το «Κύριε Κυριάκο…»)
Δεν ξέρουμε όμως τι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από το Ράμα για την Ε.Ε. Μειονότητα.
Η ΑΟΖ , – ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΔΡΑΖΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΙΡΑΝΩΝ.
Ωστόσο, ξέρουμε ότι όλα τα βάρη στις συνομιλίες αφορούσαν την ΑΟΖ. Όπως είναι γνωστό και το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε διόλου η αξιοποίηση του παράγοντα Ε.Ε. Μειονότητα για εξελίξεις στο θέμα ΑΟΖ. Η γλώσσα του σώματος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών μας έδειχναν ότι ήταν στους ρυθμούς των κινήσεων και του λόγου του Έντι Ράμα. Εκείνος τους είπε ότι το θέμα προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο για την ΑΟΖ αποτελεί πολιτική βούληση, δλδ δεν είναι τεχνοκρατικό. Ο Ράμα δε δήλωσε κάπου ότι υπάρχει αυτή η βούληση, ή ότι έχει γίνει πρόοδος σε ότι αφορά την υπογραφή των προσυμφωνηθέντων για την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο. Αυτό, παρά την «λεπτομέρεια» που ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών ότι εκτός από κάποιες μικρές νήσους, έχουν ικανοποιηθεί οι αλβανικές διεκδικήσεις. Φαίνεται ότι στην Αθήνα πιστεύουν πως με χαμόγελα, υποκλίσεις και παραχωρήσεις θα κάμψουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης των Τιράνων, που ασφαλώς δεν αφορά το εσωτερικό της χώρας αλλά τον μεγάλο αδερφό του Ράμα.
7 Δεκεμβρίου 2022
Σχετικά Θέματα