Η Εκκλησία της Αλβανίας δίνει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων.
Με στόχο την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των θρησκειών και την ενίσχυση του διασυνοριακού θρησκευτικού τουρισμού, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα από τον όμιλο ICDQ, σε συνεργασία με τον Δήμο Τιράνων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Interfide», που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνάντηση εκπροσώπων από την Ιταλία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, όπου συμμετείχε και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς και μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων από τη Νότια Αδριατική.
Ο διάκονος π. Μιχαήλ Μιχάλι εκ μέρους της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Τιράνων, τόνισε τη σημασία, που αποδίδει ο Μακαριώτατος Αναστάσιος στη διατήρηση και αποκατάσταση των θρησκευτικών μνημείων, ώστε να είναι επισκέψιμα.
Τόνισε ότι ο θρησκευτικός και πολιτιστικός πλούτος, που μπορεί να επιφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, πρέπει να αναδειχθεί ορθά, προσεκτικά και υπεύθυνα.
Και διευκρίνισε ότι τα θρησκευτικά μνημεία πρέπει να αποκατασταθούν με αγάπη και τεχνική επάρκεια, κάτι, που κάνει από την πρώτη στιγμή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ταυτόχρονα να εξασφαλισθεί η εύκολη προσβασιμότητα, μέσω σύγχρονων οδικών υποδομών και σηματοδοτήσεων, να τυπωθούν διαφημιστικά έντυπα, να υπάρχουν κατάλληλοι ξεναγοί κ. ά. σηματοδοτήσεις σύγχρονα πρότυπα και με ξεναγούς και άλλες διαφημιστικές βιβλιογραφίες και πολλά άλλα.
Προς την κατεύθυνση της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «Λόγος» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας καθιέρωσε, το μόνο στη γειτονικό χώρα, μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα αυτό.
Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια καλή ευκαιρία και τα Ορθόδοξα μνημεία της Αλβανίας, που είναι πολλά και σημαντικά και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική, να μετατραπούν σε φορείς πνευματικής ανανέωσης και αναγέννησης.
Η επίσκεψη σ’ αυτά, σίγουρα αποτελεί ένα κίνητρο, αλλά και μια αφετηρία ταυτόχρονα να μας συνδέσουν με κάτι άλλο, πέραν της πραγματικότητας, πιο ουσιαστικό.
Αυτοί οι μνημειώδεις χώροι, αν και φαίνονται σιωπηλοί, εν τούτοις δεν είναι. Μας διδάσκουν το νόημα της αληθινής ζωής, που τελικά προϋποθέτει τη μεσιτεία και τη μεσολάβηση της ζωής, για να γίνει σώζουσα πράξη.
πάτερ Ηλίας Μάκος