13.6 C
Livinë
2 Δεκεμβρίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Το (μη) μαγικό ραβδί του πρωθυπουργού Ράμα

Το (μη) μαγικό ραβδί του πρωθυπουργού Ράμα

Η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε σχεδόν κατά 5% το 2022, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από τις προσδοκίες του 4% περίπου των διεθνών ιδρυμάτων και της κυβέρνησης. Η τελευταία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για το 2022, μετά τις συνέπειες που άρχισε να έχει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό.
Εκ πρώτης όψεως, ο αριθμός φαίνεται σαν καλά νέα. Άλλωστε, η εγχώρια οικονομία έδειχνε πάντα ότι τα καταφέρνει καλύτερα από τις προβλέψεις. Για παράδειγμα, από την αναμενόμενη πτώση 7-9% από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης το πανδημικό έτος 2020, η συρρίκνωση ήταν μόνο 3,3%.

Αλλά αν δούμε αναλυτικά από πού προήλθε η ανάπτυξη, η χαρά ξεθωριάζει. Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του INSTAT έδειξαν ότι οι δύο τομείς που ώθησαν την οικονομική ανάπτυξη ήταν οι κατασκευές και τα ακίνητα, οι μόνοι που επεκτάθηκαν με διψήφιους ρυθμούς.
Μάλιστα, και οι δύο αυτές δραστηριότητες συντηρούν την οικονομία τα τελευταία 3-4 χρόνια, «σώζοντάς μας» από τις συνέπειες της πανδημίας. Η γεωργία, που είναι ένας από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας και απασχολεί περίπου το 40% του πληθυσμού, -για την οποία δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το εισόδημα και τους μισθούς λόγω παρατυπίας- ήταν στάσιμη.

Η αύξηση των ονομαστικών μισθών, αν και φαινομενικά υψηλή, σε σύγκριση με το 2021 είναι χαμηλότερη, λόγω της υποτίμησης λόγω του πληθωρισμού, που ήταν ο υψηλότερος από το 2018.
Η Αλβανία εξακολουθεί να παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη (εκτός από το Κοσσυφοπέδιο), σύμφωνα με δημοσιεύματα της Eurostat, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες δεν κατάφερε να παράγει ευημερία για τους πολίτες της.

Σε αυτό το συζητήσιμο οικονομικό περιβάλλον έρχεται η υπόσχεση του Πρωθυπουργού Ράμα να ανεβάσει τον μέσο μισθό στην κρατική διοίκηση στα 900 ευρώ, με την ελπίδα ότι αυτή η αύξηση θα προσελκύσει και τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, η παραγγελία δύσκολα λειτουργεί.
Ούτε η ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας ούτε το επίπεδο του πληθωρισμού φαίνεται να υποστηρίζουν ένα τόσο θεαματικό άλμα μισθών. Εφόσον το νούμερο ορίστηκε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα που να υποστηρίζει η πραγματική οικονομία (μόνο ο μέσος όρος της περιφέρειας θα έπρεπε να λειτουργήσει ως αναφορά), τίθεται και το ερώτημα: Γιατί σταματά στα 900 ευρώ και όχι στα 1900 ευρώ!!

Μπορεί να γίνει μισθός 900 ευρώ στη δημόσια διοίκηση;! Η Αλβανία έχει ένα από τα χαμηλότερα έσοδα του προϋπολογισμού, περίπου στο 28% του ΑΕΠ, και αυτό καθορίζει και τα έξοδα. Οι γείτονες, των οποίων οι μισθοί στη διοίκηση είναι περίπου 20-30% υψηλότεροι από την Αλβανία, έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν, καθώς το εισόδημά τους είναι κατά μέσο όρο 35-40% του ΑΕΠ.
Πρέπει να υπολογίσουμε και τα έξοδα που πρέπει να πληρώσει ο προϋπολογισμός για ζημιές σε διαιτησίες, όπου μόνο για την υπόθεση «Μπεκτέτι» χρειάζονται 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός λογαριασμός υπολογίζεται σχεδόν στα 500 εκατ. ευρώ.

Ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αντικατοπτρίζουν το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας, όπου κυριαρχεί η αυτοαπασχόληση, υπάρχουν πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις, ως επί το πλείστον, επικεντρώνονται σε εμπορικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούν εισαγωγές.
Οι παραχωρήσεις και οι διαγωνισμοί έχουν δημιουργήσει, από την άλλη, μια ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών, που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να προσθέσουν αξία στην οικονομία, καθώς ικανοποιούνται με τα εύκολα κέρδη που λαμβάνουν.
Ακόμη και αυτή η αύξηση μισθών που σημειώθηκε το 2022 ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της υψηλής μεταναστευτικής πίεσης, με τους πολίτες που διαμαρτύρονται σιωπηλά για την κακή διακυβέρνηση αυτών των δεκαετιών να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι ανταγωνιστική, αυτό φαίνεται από την πρόσφατη κρίση τιμών, όπου οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι ντόπιοι παραγωγοί, των οποίων τα προϊόντα είναι ήδη ακριβότερα από τις εισαγωγές, κινδυνεύοντας να χρεοκοπήσουν, λόγω του κόστους των πρώτων υλών και των μισθών. Η Αλβανία χάνει έτσι το μοναδικό πλεονέκτημα που είχε, αυτό του κόστους της δωρεάν εργασίας.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η υποτίμηση του ευρώ, που προέρχεται ως επί το πλείστον από την είσοδο αδήλωτου χρήματος ή βρώμικου χρήματος (η Αλβανία έπεσε στην ομάδα των γκρίζων χωρών σε θέματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με κίνδυνο να ταξινομηθεί ακόμη χειρότερα), που κρατά την οικονομία όρθια, δίνει το τελευταίο χτύπημα στους εξαγωγείς.

Το «μαγικό» ραβδί της κατασκευής ακινήτων και η εισαγωγή άτυπου χρήματος στην κυκλοφορία μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά αποτυγχάνει να κάνει θαύματα στην πραγματική βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Μόνο μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, της προώθησης της καινοτομίας, της προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με προστιθέμενη αξία και υψηλή γνώση θα οδηγήσει σε πραγματική αύξηση των μισθών.
Οποιαδήποτε υπόσχεση κατά παραγγελία ή έμμεση πίεση μέσω της κρατικής διοίκησης δεν μπορεί παρά να οδηγήσει τη χώρα σε μια επικίνδυνη σπείρα πληθωρισμού, αύξησης του χρέους και βαθύτερης δημοσιονομικής επιβάρυνσης.

Εντολές ή επιθυμίες όπως αυτές που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά την προεκλογική εκστρατεία, με την αδυναμία των κρατικών θεσμών, μετατρέπονται σε μηχανισμούς κατάχρησης και πίεσης κατά των λίγων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους ή των αυτοαπασχολούμενων που διατηρούν σταθερό και κανονικό μέρος της η οικονομία επιπλέει. Το υπόλοιπο είναι το χάρτινο κάστρο που προορίζεται να καταρρεύσει, μόλις εξαντληθεί μια από τις πηγές άτυπου χρήματος ή κατάχρησης εξουσίας.

Διαβάστε ακόμη

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις