Το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου «ΛΟΓΟΣ» της Εκκλησίας της Αλβανίας δημιούργησε, στο πλαίσιο του σχετικού μεταπτυχιακού, φόρουμ θρησκευτικού τουρισμού στην Αλβανία.
Το φόρουμ, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στα Τίρανα, έχει ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση, εντός και εκτός Αλβανίας, μέσα και από τη συνεργασία με εξειδικευμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, στην υπόθεση της ανάδειξης και ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη γειτονική χώρα, όπου υπάρχουν πολλοί ιστορικοί ναοί και μονές-μνημεία.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και μίλησε η υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Βίλμα Μπέλλοι (Vilma Bello) γεγονός, που δείχνει ότι το επίσημο αλβανικό κράτος, αναγνωρίζει την προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ενισχύσει τον θρησκευτικό τουρισμό.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει και να προχωρήσει, κάτι, που προς το παρόν δεν γίνεται, και η οριστική επίλυση του ζητήματος της παραχώρησης στην Εκκλησία της Αλβανίας, καθώς και στα άλλα θρησκεύματα, ναών και μονών και των ιδιοκτησιών γης τους, καθώς και των κειμηλίων.
Ακόμη στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων, τουριστικών φορέων, πανεπιστημιακοί και φοιτητές.
Ήταν χρήσιμα και ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα και κυρίως τονίστηκε ότι η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, με την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Αλβανία.
Να σημειωθεί ότι κατά τις αναζητήσεις του ο άνθρωπος στους δρόμους της ζωής, έχει συχνότερες ή σπανιότερες επισκέψεις σε θρησκευτικούς-προσκυνηματικούς χώρους.
Η επίσκεψη σ’ αυτούς τους χώρους, δεν είναι μόνο η γνωριμία με την αρχιτεκτονική και την αισθητική όψη τους, αλλά αίρουν τα εσωτερικά εμπόδια και διευκολύνουν τα περάσματα, δημιουργώντας πόρους στις απορίες της καρδιάς.
Διευκολύνουν να έρθουμε σε πνευματική επικοινωνία με ό,τι μας αναγεννά ψυχικά, οριοθετεί την πορεία μας, χωρίς να την στενεύει, αντίθετα τη διευρύνει, καθοδηγεί με τη δική μας ελεύθερη επιλογή τα βήματά μας, έτσι ώστε η περιπλάνηση να μην γίνει παραπλάνηση.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, πέρα από το θαυμασμό του ωραίου και την βουτιά στην ιστορία και τον πολιτισμό, είναι και ευκαιρία για ανάβαση και αναρρίχηση της ψυχής.
Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αλβανίας η αναστήλωση του ιστορικού ναού του αγίου Νικολάου της Μοσχόπολης.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, που έχει ειδικό συγκροτημένο τμήμα, έχει προχωρήσει σε αναστηλώσεις πολλών ναών και μοναστηριών με τον κατάλληλο τρόπο.
πάτερ Ηλίας Μάκος