Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το DNA της φέτας, του περιβόητου ελληνικού τυριού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και περιέλαβε ποικιλίες φέτας από διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο την καταγραφή των διατροφικών της χαρακτηριστικών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φέτα περιέχει 489 διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη τυριά παγκοσμίως. Η φέτα είναι λευκό, μαλακό τυρί που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου, με την κατσικίσια συμμετοχή να μην υπερβαίνει το 30%.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το τυρί που φέρει το όνομα “φέτα” πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να έχει παραχθεί αποκλειστικά στην Ελλάδα. Η χώρα μας είχε κερδίσει το 2002 μια πολυετή δικαστική διαμάχη με τη Δανία, που προσπαθούσε να χρησιμοποιεί την ονομασία «φέτα» για τυρί δικής της παραγωγής.
Η παραγωγή τυριού αποτελεί πανάρχαια πρακτική στον μεσογειακό χώρο, και στην Ελλάδα η παρασκευή τυριού από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα χρονολογείται ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η παράδοση αυτή συνοδεύεται και από μύθους, όπως αυτός του Αρισταίου – γιου του Απόλλωνα – που, σύμφωνα με τη μυθολογία, έμαθε την τέχνη της τυροκομίας από τις Νύμφες και τη δίδαξε στους ανθρώπους.
Αναφορές σε τυρί που μοιάζει με φέτα βρίσκουμε ακόμη και στην Οδύσσεια του Ομήρου, όπου ο Κύκλωπας Πολύφημος ζει μέσα σε μια σπηλιά γεμάτη με τυρί και γάλα από τα κοπάδια του. Η φέτα, στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίζεται ιστορικά κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Η ίδια η λέξη «φέτα» προέρχεται πιθανότατα από τη συνήθεια να κόβεται το τυρί σε φέτες ώστε να χωρέσει στα ξύλινα βαρέλια όπου ωριμάζει.
Μετά την παραμονή του για μερικές ημέρες στα βαρέλια, το τυρί τοποθετείται σε άλμη – δηλαδή σε διάλυμα αλατιού – κάτι που του προσδίδει τη χαρακτηριστική γεύση του. Γι’ αυτό και όταν το αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ το βρίσκουμε συνήθως να επιπλέει σε υγρό.
Η φέτα αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ελληνικών πιάτων, με πιο χαρακτηριστικό τη χωριάτικη σαλάτα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε πίτες όπως η σπανακόπιτα και η τυρόπιτα. Λόγω της ξεχωριστής της γεύσης, η φέτα έχει κατακτήσει διεθνώς την κουζίνα πολλών χωρών και χρησιμοποιείται πια σε ποικίλες συνταγές ανά τον κόσμο.