Με γνώμονα την αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, την καλυτέρευση του περιβάλλοντος χώρου και τον εξωραϊσμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, κινούνται εδώ και χρόνια οι κάτοικοι του τόπου μας. Αρχής γενομένης των έργων στην πλατεία του χωριού μας και ευρύτερα, τόπος σύναξης των Δερβιτσιωτών – κυρίως κατά τη Δευτέρα του Πάσχα – αποτελεί και το Αλώνι της Μονής των Ασωμάτων Ταξιαρχών. Σημείο συνάντησης του κόπου και της χαράς ήδη από την πρώιμη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην ιστορική ολότητα της Ηπείρου.
Οι άνθρωποι με σκοπό να μην περιέλθει η γη την οποία και είχαν ως ιδιόκτητη από την εποχή της Ρωμανίας (Βυζαντίου), στηρίχθηκαν στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία και έτσι προσέφεραν σ’ εκείνην μαζικά τις καλλιεργήσιμες γαίες τους, καθώς και τα βοσκοτόπια κ.α. Έτσι οι υπεύθυνοι (μοναχοί και ευλαβείς λαϊκοί) των μονών φρόντιζαν για τους υπόδουλους χριστιανούς, πληρώνοντας τους δασκάλους των σχολείων τους, βοηθώντας τις χήρες και τα ορφανά και γενικώς έφεραν εις πέρας έργα άξια τους κοινούς συμφέροντος.
Έπειτα στο χώρο των αλωνιών, οι άνθρωποι συνέρρεαν πότε ανά οικογένειες και πότε ανά οργανωμένες ομάδες, ούτως ώστε να αλωνίσουν τα διάφορα σιτηρά τους. Ενώ με την πάροδο των αιώνων οι συνήθειες της ανάγκης – επιβίωσης παραμέρισαν το αλώνισμα και διατήρησαν ανέπαφη τη μνήμη της πολυφωνικής – χορευτικής μουσικής μας παράδοσης. Τα βοοειδή ή οι μεστές φοράδες βάλθηκαν κατά μέρους και ο “εναγκαλισμός” των ανθρώπων διαμορφώθηκε επάνω στη ματωμένη πέτρα, όπου και τα πόδια των ζώων πατούσαν ρυθμικά τα στάχυα. Ο ήχος απ’ τα πέταλά τους, αντικαταστάθηκε από τον ήχο των ανθρώπινων πελμάτων που εκκωφαντικά ξυπνά το λιθάρι και ποτίζει ρώμη την ψύχη.
Σήμερα το Αλώνι ανακαινίζεται έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία, συνεννόηση με τους υπευθύνους της Ενορίας και προσωπική μέριμνα του Μιχάλη Β. Μπαρούτα. Το έργο περατώνεται σταδιακά και θέτει ως στόχο την ανάδειξη της οργανωμένης μουσικοχορευτικής παράδοσης και όχι μόνο, η οποία αρχινά από την απλή παρέα που θα νοιώθει στο αίμα της τον “ηπειρωτισμό”, μέχρι και όλους εκείνους που επιθυμούν να μετέχουν της δωρικής μας παράδοσης!