Οι αρχές στην Αλβανία φαίνεται να χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για να αποκρύψουν τη δεινή οικονομική κατάσταση της αεροπορικής εταιρείας Air Albania Shpk, η οποία έχει στην πραγματικότητα χρεοκοπήσει. Παρά τις επίσημες προσπάθειες συγκάλυψης, η οικονομική “τρύπα” της εταιρείας και το ανεξόφλητο χρέος ύψους 4,7 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία I.B.N. Shpk πλέον έχουν επιβεβαιωθεί δικαστικά.
Όπως καταγγέλλει η αλβανική ιστοσελίδα joq Albania, παραθέτοντας και σχετικά έγγραφα, το σκάνδαλο ξεπερνά ακόμη και τις προειδοποιήσεις του καταζητούμενου πρώην υπουργού Οικονομικών, Αρμπέν Αχμέταϊ. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, υπάλληλοι της QKB (Εθνικού Κέντρου Επιχειρηματικής Καταγραφής) φέρεται να διέγραψαν από το σύστημα τη δικαστική απόφαση του Εφετείου και την εντολή κατάσχεσης, διατηρώντας μόνο την πρωτόδικη απόφαση που ανέστειλε προσωρινά τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος δικαστής φέρεται να έχει εκδώσει δύο αντικρουόμενες αποφάσεις μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ η δεύτερη απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί, παρά την ολοκλήρωση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αυτό εγείρει υποψίες για παρέμβαση υπέρ της εταιρείας, με παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας και των προθεσμιών.
Ωστόσο, στις 13 Μαΐου 2025, το Εφετείο επικύρωσε τελεσίδικα την κατάσχεση υπέρ της I.B.N. και στις 23 Μαΐου, το σχετικό διάταγμα καταχωρήθηκε στο ιστορικό μητρώο της εταιρείας Air Albania. Παρόλα αυτά, μόλις τρεις ημέρες μετά, στις 26 Μαΐου, η πληροφορία αυτή διαγράφηκε ανεξήγητα από το μητρώο.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: πώς γίνεται ένα χρέος 4,7 εκατ. ευρώ να μην εμφανίζεται στα βιβλία της εταιρείας για πάνω από πέντε χρόνια, ενώ επιβεβαιώνεται από αποφάσεις τόσο της δικαιοσύνης όσο και της εταιρείας είσπραξης οφειλών “QEVA” Shpk;
Σε ένα άλλο περιστατικό, ο Τούρκος πρώην πιλότος Sinan Isik, ο οποίος είχε μηνύσει την εταιρεία για καθυστέρηση πληρωμής της μισθοδοσίας του ύψους 5.500 ευρώ μηνιαίως, κέρδισε τη δίκη στις 6 Νοεμβρίου 2023 και λίγο αργότερα διορίστηκε διαχειριστής της Air Albania.
Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:
Έχει εκδώσει ο διαχειριστής πιστοποιητικό φερεγγυότητας, όπως απαιτείται από τον εμπορικό νόμο;
Πώς λειτουργεί η εταιρεία όταν δεν διαθέτει ρευστότητα και τα χρέη της παραμένουν ανεξόφλητα εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια;
Ποια είναι η στάση των βασικών μετόχων, Albcontrol και Turkish Airlines, απέναντι στην αδυναμία σύγκλησης γενικών συνελεύσεων, καταγραφής υποχρεώσεων και διανομής μερισμάτων για πέντε χρόνια;
Η υπόθεση προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή θεσμικών φορέων και πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις, με απειλές κατά δικαστικών και δημοσίων λειτουργών για την προστασία μιας εταιρείας που, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης.