Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σημαντικό εύρημα στην αρχαία ελληνική πόλη Αλεξάνδρεια Τρωάς (ή Αλεξάνδρεια της Τρωάδας) κοντά στο Τσανάκκαλε, ένα λιμάνι στην Αιγαιακή ακτή του Ελλησπόντου. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η περιοχή ήταν γνωστή αρχικά ως Σιγία. Το 306 π.Χ., ο Αντίγονος επανίδρυσε την πόλη και την ονόμασε Αντιγόνεια Τρωάς, εγκαθιστώντας κατοίκους από πέντε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής Νεάνδρειας. Το 301 π.Χ., ο Λυσίμαχος μετονόμασε την πόλη σε Αλεξάνδρεια Τρωάς.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός θεάτρου, που πιστεύεται ότι έχει ηλικία περίπου 2.400 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος του θεάτρου παραμένει ακόμα θαμμένο, αλλά τα πρώτα ευρήματα έχουν προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στην αρχαιολογική κοινότητα. Το εντυπωσιακό αυτό θέατρο εκτιμάται ότι χωρούσε 10.000-12.000 θεατές, προσθέτοντας σημαντικά στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, η οποία φιλοξενεί και την περίφημη πόλη της Τροίας.
Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια Τρωάς ξεκίνησαν τον Ιούλιο και θα συνεχιστούν έως το τέλος του χρόνου, υπό την καθοδήγηση του αρχαιολόγου Ερχάν Οζτέπε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το έργο χρηματοδοτείται κυρίως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Παρόλο που φέτος επικεντρώθηκαν στο κέντρο της αρχαίας πόλης και την αγορά της, η προσοχή στρέφεται τώρα στο θέατρο, που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από το κέντρο της πόλης.
Ο καθηγητής Οζτέπε εξήγησε ότι το θέατρο είναι χτισμένο σε πλαγιά, ακολουθώντας το παραδοσιακό σχέδιο των ελληνικών θεάτρων, με θέσεις που επιτρέπουν καλή ορατότητα. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στους πρώτους αιώνες της πόλης και ανακαινίστηκε αργότερα, κατά την περίοδο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.).