15 Μαρτίου, 2025
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Αρχαίο ιερό της ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε μέσα σε σπηλιά

Αρχαίο ιερό της ελληνιστικής περιόδου ανακαλύφθηκε μέσα σε σπηλιά

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αρχαίο ελληνικό ιερό μέσα στο Σπήλαιο Pertosa-Auletta στη νότια Ιταλία. Η ανασκαφή, που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και επικεντρώθηκε στην είσοδο της σπηλιάς, αποκάλυψε το ιερό κοντά σε έναν υπόγειο ποταμό.

Το ιερό, που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., περιείχε πολλά αντικείμενα, τα οποία θα μελετηθούν για να κατανοηθεί η χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές. Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή ανήκε στη Μεγάλη Ελλάδα, ένα σύνολο ελληνικών αποικιών που άνθισαν εκτός Ελλάδας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σπήλαιο μπορεί να χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές προσφορές, εξαγνισμούς ή μαντικές διαδικασίες, όπως και άλλα υπόγεια ιερά του ελληνικού κόσμου.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η μελέτη ενός ξύλινου χωριού, το οποίο είχε ανακαλυφθεί πέρυσι μέσα στο σπήλαιο. Χτισμένο πάνω σε πασσάλους, το χωριό θεωρείται μοναδικό στην Ευρώπη λόγω της υπόγειας τοποθεσίας του. Νέα ευρήματα δείχνουν ότι η ξύλινη πλατφόρμα είναι μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. Δείγματα ξύλου συλλέχθηκαν για εργαστηριακές αναλύσεις, ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του χωριού και οι συνθήκες που συνέβαλαν στη διατήρησή του.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα MIdA σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Σαλέρνο-Αβελίνο και άλλους ερευνητικούς φορείς. Στόχος της έρευνας είναι η ανάπτυξη νέων προτύπων για ανασκαφές σε σπήλαια, διασφαλίζοντας συστηματική τεκμηρίωση και ανάλυση. Η επόμενη φάση της μελέτης προγραμματίζεται για τις αρχές του 2026, καθώς το σπήλαιο θα κλείσει προσωρινά για περιβαλλοντική προστασία.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις