Στην Ελλάδα, αποτελεί αιώνα παράδοση για τις οικογένειες να βάφουν κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη. Το έθιμο αυτό, που συνδέεται στενά με τον εορτασμό του Πάσχα, είναι μία από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές παραδόσεις του ελληνικού λαού.
Όπως τα κεριά, οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, το ψητό αρνί και το παραδοσιακό τσουρέκι, έτσι και τα κόκκινα αυγά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του Πάσχα στην Ελλάδα.
Το κόκκινο χρώμα των αυγών έχει έντονο θρησκευτικό συμβολισμό, καθώς παραπέμπει στο αίμα που έχυσε ο Χριστός στον σταυρό. Το αυγό, από μόνο του, αποτελεί επίσης σύμβολο: το σκληρό του κέλυφος αντιπροσωπεύει τον σφραγισμένο τάφο του Ιησού, ενώ το σπάσιμο του αυγού συμβολίζει την Ανάστασή Του και την έξοδό Του από τον τάφο.
Με αυτόν τον τρόπο, το αυγό γίνεται σύμβολο της ανάστασης και της αιώνιας ζωής, και οι πασχαλινές του εκδοχές αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως αναπόσπαστο μέρος του χριστιανικού Πάσχα, της πιο σημαντικής γιορτής του χριστιανικού ημερολογίου.
Σύμφωνα με ορισμένους πιστούς της Ανατολικής Ορθόδοξης παράδοσης, η προέλευση του εθίμου των κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη αποδίδεται στη Μαρία τη Μαγδαληνή. Κατά την παράδοση, η Μαρία προσέφερε βρασμένα αυγά στις άλλες γυναίκες που επισκέφθηκαν μαζί της τον τάφο του Ιησού, και όταν είδε τον Αναστημένο Χριστό, τα αυγά μέσα στο καλάθι της έγιναν θαυματουργικά κατακόκκινα.
Μια άλλη εκδοχή της ίδιας παράδοσης αναφέρει ότι, όταν η Μαρία η Μαγδαληνή βρήκε άδειο τον τάφο του Χριστού, έσπευσε να ανακοινώσει την Ανάσταση στον Πόντιο Πιλάτο. Εκείνος, όμως, αμφισβήτησε την αλήθεια των λόγων της και δήλωσε πως θα την πίστευε μόνο αν τα αυγά που υπήρχαν δίπλα του γίνονταν κόκκινα – κάτι που συνέβη αμέσως, ως θαυματουργή επιβεβαίωση.