Η Αλβανία κατατάσσεται στο τρίτο επίπεδο από τις πέντε συνολικά κατηγορίες στον ετήσιο Δείκτη της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ο οποίος καταγράφει τις παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση της έκθεσης, η χώρα εξακολουθεί να ανήκει στην ομάδα των κρατών όπου οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι συστηματικές και επαναλαμβανόμενες.
Ο δείκτης της ITUC αξιολογεί 151 χώρες, με βάση 87 επιμέρους κριτήρια που εδράζονται σε πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών συνθηκών. Οι χώρες κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες: η πρώτη περιλαμβάνει χώρες με σποραδικές παραβιάσεις, ενώ η πέμπτη, και χειρότερη, περιγράφει καταστάσεις όπου δεν υφίστανται καθόλου νομικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Αλβανία παραμένει στην τρίτη κατηγορία, γεγονός που την τοποθετεί ανάμεσα στα κράτη όπου οι παραβιάσεις είναι κανονικό φαινόμενο.
Η έκθεση επισημαίνει πως σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται γενικευμένη επιδείνωση στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς πάνω από 1 στις 3 χώρες βρίσκονται στην κατηγορία με τις χειρότερες επιδόσεις – χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στην Ευρώπη, μόλις 7 χώρες διατηρούν την ανώτερη κατάταξη, ενώ το 2014 ήταν 18.
«Αυτό το ανησυχητικό μοτίβο υπογραμμίζει τη σφοδρότητα της συστηματικής επίθεσης από κυβερνήσεις και εταιρείες εναντίον των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών τα τελευταία δέκα χρόνια», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ITUC αναφέρεται ρητά στην Αλβανία, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου —σύμφωνα με την έκθεση— οι κυβερνήσεις έχουν καταχραστεί τη νομική τους εξουσία, διευρύνοντας υπερβολικά τον ορισμό των «ουσιωδών υπηρεσιών», με σκοπό να περιορίσουν το δικαίωμα στην απεργία.