10.3 C
Livinë
13 Δεκεμβρίου, 2024
Image default
Ιστορία Βορείου Ηπείρου

Η βυζαντινή εκκλησία που βρέθηκε στην υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Η βυζαντινή εκκλησία που βρέθηκε στην υπόγεια πόλη της Καππαδοκίας

Τον Φεβρουάριο του 2016, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια υπόγεια εκκλησία της Βυζαντινής εποχής, σκαλισμένη σε βράχο, στην περιοχή Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας, στην κεντρική Τουρκία.

Η εκκλησία, ηλικίας περίπου 1.500 ετών, είναι διακοσμημένη με μοναδικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από την Ανάληψη του Ιησού στον ουρανό και την Τελική Κρίση, όπου ο Χριστός καταστρέφει το κακό. Υπάρχουν επίσης απεικονίσεις αποστόλων, αγίων και προφητών, που προσθέτουν βάθος στη θρησκευτική και καλλιτεχνική αξία του ευρήματος.

Η ανακάλυψη είναι σημαντική, καθώς ρίχνει φως στην πρώιμη χριστιανική ιστορία της Καππαδοκίας και αναδεικνύει τον πλούσιο πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Η εκκλησία δεν έχει ακόμα λάβει επίσημο όνομα, αλλά αναφέρεται προσωρινά ως «Υπόγεια Εκκλησία του Νεβσεχίρ» ή «Εκκλησία της Ανάληψης» λόγω της εντυπωσιακής τοιχογραφίας της Ανάληψης του Χριστού. Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να ερευνούν για να αποκαλύψουν την ιστορία και την προέλευση της.

Η εκκλησία βρέθηκε κατά τη διάρκεια έργων αστικής ανάπλασης στο Νεβσεχίρ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Χασάν Ουνβέρ, οι τοιχογραφίες είναι μοναδικές, ενώ η εκκλησία φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες ιστορικές εκκλησίες της Καππαδοκίας. Μεταξύ των παραστάσεων, ξεχωρίζουν εικόνες όπως ψάρια που πέφτουν από τα χέρια του Ιησού και κακές ψυχές που καταστρέφονται. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι, όταν αποκαλυφθεί πλήρως, η εκκλησία θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ορθόδοξους προσκυνητές και τουρίστες.

Η Καππαδοκία, γνωστή για τους βραχώδεις σχηματισμούς της που υπήρξαν καταφύγιο για μοναχούς, έχει μακρά ιστορία από την εποχή των Χετταίων έως τον πρώτο αιώνα μ.Χ., όταν ο Χριστιανισμός άρχισε να εδραιώνεται. Σύμφωνα με την παράδοση, οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος κήρυξαν στην περιοχή, ενώ η Καππαδοκία έγινε σημαντικό κέντρο μοναχισμού.

Σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Καππαδοκίας περιλαμβάνουν το Ανοιχτό Μουσείο του Γκόρεμε και τη «Σκοτεινή Εκκλησία», διάσημη για τις εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες της, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Ιησού, από τη Γέννηση έως τη Σταύρωση.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις