27.5 C
Livinë
12 Ιουνίου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σωρωνιάς

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΣωρωνιάςΕκεί που ο μύθος συναντά την αλήθεια, εκείτο η αρχαία πόλη Σωρεία, η ύπαρξη της ιστορείται από τους πρώτους, μετά Χριστόν αιώνες, ενώ η αρχαία πόλη αποτυπώθηκε ως #σύμβολο πολιτισμού, συνδεδεμένο με τις αδελφές Αγάπη, Πίστη και Σοφία. Δυστυχώς η ανθρώπινη παρέμβαση, με το πέρας των αιώνων, είχε ως αποτέλεσμα, να «εξαφανίσει» κάθε ιστορικό κομμάτι που να μαρτυρά την ύπαρξη αυτής. Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της #Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται «εν ζωή», είναι ένας #βυζαντινός ναός, στολισμένος με τρούλο και άλλα #κομψοτεχνήματα της βυζαντινής τέχνης, το έτος 1841 ανοικοδομήθη ο νάρθηκας και ένα κελί επιπλέον. Διατηρούσε Μοναστηριακό #ιεροσπουδαστήριο, στο οποίο φοιτούσαν μαθητές από τις γύρω περιοχές. Ανακαινίσθη εκ βάθρων το 1900, με την επίβλεψη του Ηγούμενου της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ΣωρωνιάςΜονής Θεολόγου Φιλόθεου Γεωργιάδη, διότι ήτο υπό καθεστώς κατάρρευσης και δαπανήθηκε κυρίως με τις εισφορές των πιστών. Σήμερα η Μονή φέρει το προσωνύμιο «Η Παναγιά της Σωρωνίας», είναι επισκέψιμη για τους πιστούς, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και βρίσκεται πλησίον της Διοικητικής Μονάδας Λιβαδειάς.

#Δήμος_Φοινικαίων#Bashkia_Finiq#Municipality_of_Phoenice

Manastiri i Fjetjes së Perëndisë në SoroneAty ku miti takohet me vërtetësinë, ndodhet qyteti antik i Sorenesë ekzistenca e tij daton që në shekujt e parë pas Krishtit, ndërsa qyteti antik u përshkrua si simbol i qytetërimit, i lidhur me motrat Agapi, Pisti dhe Sophia. Fatkeqësisht, ndërhyrja e faktorit njerëzor, ndër shekuj, pati efektin e “zhdukjes” së çdo pjese historike që dëshmon për ekzistencën e saj. Manastiri i Fjetjes së Perëndisë , i cili është “i gjallë”, është një kishë bizantine, e zbukuruar me kupolë dhe arte të tjera të bukura të artit bizantin, në vitin 1841 u rindërtua narteksi dhe një dhomë shtesë. Aty mbahej një seminar për predikuesit, ku merrnin pjesë studentë nga zonat përreth. U rikonstruktua nga themelet në vitin 1900, nën mbikëqyrjen e igumenit të Manastirit të Teologut Filotheos Georgiadis, sepse ishte në situatë rrënimi dhe u riparua kryesisht me kontributet e besimtarëve. Sot Manastiri mban emrin “Virgjëresha Mari e Soronesë”, mund të vizitohet nga besimtarët, feston më 15 gusht dhe ndodhet pak km nga Njësia Administrative e Livadhjas.

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις