18.1 C
Livinë
20 Μαΐου, 2024
Image default
Νέα από τον τόπο μας

Κύριε πρόεδρε, όταν σεβόμαστε τη σημαία σου, θα σεβαστείς την δική μας!

Κύριε πρόεδρε, όταν σεβόμαστε τη σημαία σου, θα σεβαστείς την δική μας!

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Κρύβει κάτι, ή αποτελεί ωμή περιφρονητική συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Μπαριάμ Μπέγκαϊ εναντίον της κοινότητας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Όπως και να έχει είναι ασήκωτο και θα μπει στην ιστορία (αν θελήσουμε) ως εθνική προσβολή. Μάλιστα, όταν καταγράφεται μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνας Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις περιοχές μας;!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, την μερικές φορές «αναβληθείσα» επίσκεψή του στον ελληνικό μειονοτικό δήμο των Φοινικαίων, την οριστικοποίησε για σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, δλδ μια μέρα πριν από τον Μητσοτάκη. Όμως είχε προεδρικό θράσος να απαιτήσει την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από την είσοδο του δήμου και από το γραφείο του Δημάρχου, Χρηστάκη Κίτσιου. Για να πάρει την απάντηση: Πρόεδρε, δεν μας σέβεσαι εθνικά δεν μπορούμε να σε δεχτούμε στο γραφείο και να συνομιλήσουμε! Είναι η πρώτη φορά μετά το 1991 στην Αλβανική Βουλή που ηχεί στεντόρεια η εθνική μας αντίδραση. Θέλοντας και μη επαναφέρει, έστω και σποραδικά την αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο, «εμείς» και «εκείνοι»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πηγαίνοντας προς τα γραφεία του ελληνικού μειονοτικού δήμου απαίτησε την υποστύλωση της ελληνικής σημαίας. Θεωρεί αδιανόητο να περάσει κάτω από αυτή. Γυρίζει την αυτοκινητοπομπή του και πάει στην αρχαία Φοινίκη. Εκεί που πίστευε ότι τα αρχαία μνημεία θα μιλούσαν ελληνικά, αλλά τουλάχιστον δε θα τα άκουγε εκείνος.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στο Αλύκο. Στην ατζέντα προβλέπονταν υποδοχή με τιμές από Έλληνες μαθητές των σχολείων της περιοχής και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο αφιερωμένο στους τέσσερις πεσόντες του Αλύκου. Ήταν όμως εκεί ξανά η ελληνική σημασία δίπλα στην Αλβανική. Η είδηση για την αντίδραση του Πρόεδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας προς την ελληνική σημαία στη Φοινίκη, έφθασε στους γονείς, τους δασκάλους και τους μαθητές στο Αλύκο . Σιωπηλή ενσυνείδητη απόφαση. Τα παιδιά και οι σημαίες να φυγαδευτούν.

Ο Πρόεδρος θα φθάσει με καθυστέρηση στην Πλατεία Κύπρου του Αλύκου. Είναι πλέον κενή. Ο πρόεδρος δεν κατεβαίνει από το αμάξι. Περνάει μπροστά από το μνημείο των ηρώων και ανηφορίζει για τη δεξίωση. Και εκεί τα ίδια. Οι Έλληνες, εκτός από κάποιους ελάχιστους, εγκατάλειψαν τη δεξίωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Βουλευτής Νίκος Κουρής θα διαμηνύσει στον Πρόεδρο ότι οι σημερινές πράξεις του αποτελούν εθνική μας προσβολή και ωμή παραβίαση του νόμου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία που με τόσο διθυράμβους παιανίζει κυβέρνηση και κράτος. Το επίσημο γεύμα έμοιαζε με γεύμα εκλιπόντα μετά την ταφή….!
Θέλω να πιστεύω ότι γενικώς και σε υψηλό βαθμό τα εθνικά αντανακλαστικά και συνείδηση εκδηλώθηκαν επάξια στην πρόκληση αυτή, ανεξαρτήτως αν απέναντι είχαν ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως ποια ήταν τα κίνητρα αντίδρασης. Η εθνική σημαία δεν υποστυλώνεται!

Πρέπει να είναι κανείς αφελής να πιστέψει ότι πρόκειται για αυθόρμητη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά του κυρίου Μπέγκαϊ. Πρέπει να έχει κανείς πλήρη άγνοια για να αφήσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο φύλακας του Συντάγματος παραβιάζει ωμά ένα βασικό δημοκρατικό νόμο. Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων καΙ εθνικών δικαιωμάτων ζητάει να αφαιρεθεί η εθνική σημαία μιας εθνικής μειονότητας!
Δεν αποκλείω ότι αυτό θα αποτελέσει για τον Πρωθυπουργό Ράμα ένα τέχνασμα για να πουλήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να φανερωθεί αυτός ο «καλός» συνοδεύοντας τον Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη. Για το λόγο αυτό ο Ράμα δεν θα ενοχληθεί για το φουλ των ελληνικών σημαιών στη Δερβιτσάνη.

Περισσότερο όμως αποχτάει έδαφος η άποψη ότι η τυπική αυτή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στις περιοχές του Ελληνισμού της Αλβανίας ενοχλεί ιδιαίτερα τους γείτονες «αναθεωρητές» και ότι πρέπει να τορπιλισθεί. Έτσι, την επίσκεψη Μητσοτάκη στην μειονότητα αμαυρώνει, βαραίνει και αποδυναμώνει ακόμα η ενέργεια με τις σβησμένες ελληνικές πινακίδες των κακοποιών στο δήμο Φοινικαίων, δύο μέρες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη. Η ακατάλληλη στιγμή για την υπογραφή συμφωνίας για προμήθεια της Αλβανίας με τα μπαϊρακτάρ, αλλά και η έκκληση στην αλβανική γλώσσα τοπικής αρχής μας προς τους Έλληνες για να υποδεχτούν τον Μητσοτάκη.
Νομίζω ότι ιδιαίτερα νοσηρή είναι η στάση της Αθήνας, η οποία απλώς καταγράφει (μπορεί και όχι) τα περιστατικά σε βάρος των εθνικών συμβόλων και εθνικής υπόστασης, χωρίς διόλου να αντιδράσει. Απεναντίας προσπαθεί να τα αποσιωπήσει, καταδικάζοντας με τον δικό της τρόπο τον Ελληνισμό στην Αλβανία. 

Σχετικά Θέματα

πηγη

Σχετικές αναρτήσεις