Μια μαρμάρινη ανδρική κεφαλή, χρονολογούμενη γύρω στο 150 μ.Χ., επαναπατρίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μύνστερ στη Γερμανία. Το μουσείο αποφάσισε οικειοθελώς την επιστροφή του αντικειμένου, αφού ερευνητές ανέδειξαν αμφιβολίες σχετικά με το ιστορικό της ιδιοκτησίας του.
Η κεφαλή απεικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα με χαρακτηριστικά που συνδυάζουν το ύφος της εποχής του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117 μ.Χ.) και μια πιο απλή εκδοχή γενειάδας. Πρόκειται για τμήμα ταφικής ανάγλυφης στήλης, πιθανότατα από νεκροταφείο. Το γλυπτό εκτίθεται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Κατά την τελετή επαναπατρισμού, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τη διαδικασία μια δίκαιη συνεργασία, δεδομένου ότι παρόμοιες υποθέσεις συχνά καταλήγουν σε νομικές διαμάχες. Τόνισε ότι:
«Ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που ανήκουν στην Ελλάδα αλλά βρίσκονται στο εξωτερικό αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και υψηλής πολιτικής προτεραιότητας. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, αλλά η διεθνής συνεργασία παραμένει βασικός στόχος.»
Το αρχαιολογικό εύρημα δωρίστηκε στο μουσείο το 1989 από Γερμανό πολίτη, είχε ασαφές ιστορικό προέλευσης πριν την ένταξή του στη συλλογή. Έρευνες έδειξαν ότι το μάρμαρο προέρχεται από τη Θάσο, υποδεικνύοντας ελληνική καταγωγή. Ο διευθυντής του μουσείου, Άχιμ Λίχτενμπεργκερ, δήλωσε ότι η επιστροφή του θα επιτρέψει τη μελέτη του στο ελληνικό αρχαιολογικό πλαίσιο.
Η κίνηση αυτή ενδέχεται να ενισχύσει τις πιέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, όπου το 2025 ενδέχεται να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί πλήρη κυριότητα, μια πιθανή λύση ίσως περιλαμβάνει ανταλλαγή αρχαιοτήτων.